miercuri, 10 octombrie 2012

Ce legatura exista intre aluminiul din deodorante si cancerul de san?

Cercetatorii de la Universitatea Reading din Marea Britanie au publicat o serie de studii ce indica o posibila legatura intre utilizarea antiperspirantelor care contin aluminiu si rata crescuta a aparitiei cancerului la san. Exista o alternativa sigura si e chiar la indemana noastra - Aloe Ever-Shield Deodorant Stick.

In Marea Britanie, in ultimii 25 de ani numarul cazurilor de cancer la san s-a dublat, de la 20.000 pe an in anii '70 la aproape 40.000 in prezent. Una dintre teoriile aflate in spatele acestei cresteri este faptul ca majoritatea antiperspirantelor contin chimicale precum zirconiu si aluminiu, care patrund in piele prin intermediul foliculilor pilosi. De vreme ce, odata cu transpiratia, se elibereaza si toxine din organism, cercetatorii s-au gandit, initial, ca blocarea procesului de transpiratie (consecinta a utilizarii antiperspirantelor) duce la o acumulare de toxine in ganglionii limfatici axilari si contribuie, de-a lungul timpului, la modificari in tesutul din jurul sanilor.In urma unor studii recente, oamenii de stiinta au concluzionat ca poate exista si o alta legatura intre antiperspirante si cancerul de san. 


In cadrul testelor de laborator, s-a descoperit ca aluminiul si zirconiul patrund in interiorul celulelor si provoaca mutatii ale ADN-ului celular ce pot duce la dezechilibrarea balantei hormonale si la aparitia cancerului mamar. EXISTA VREO LEGATURA? Antiperspirantele cresc riscul de cancer mamar, deoarece contin saruri de aluminiu si ioni metalici care „mimeaza" efectele hormonului estrogenic. „Avand in vedere faptul ca estrogenul este recunoscut pentru implicarea in dezvoltarea cancerului la san, orice componente cu activitate estrogenica care pot patrunde in corp, la nivelul sanului, pot influenza, cel putin teoretic, aparitia cancerului mamar", spune Dr. Phillippa Daibre, din cadrul Scolii de Stiinte Biologice de la Universitatea Reading.

Dar de ce sa ne asumam acest risc? Majoritatea antiperspirantelor prezente astazi pe piata contin compusi pe baza de aluminiu si zirconiu si este foarte greu sa gasesti un produs care sa nu le contina.


SURSA: EDITORIAL.WEB.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu