miercuri, 10 octombrie 2012

Există o legătură între cancerul de sân şi produsele cosmetice?

Ne gândim destul de rar la ceea ce conţin produsele cosmetice şi adesea le aplicăm fără să stăm prea mult pe gânduri. Există însă substanţe pe care ar trebui să le evităm? Potrivit unui studiu britanic, există o posibilă legătură între compusul chimic paraben, prezent în anumite deodorante şi în diferite produse cosmetice, şi cancerul la sân.
Cercetătorii Universităţii din Reading, au prezentat în publicaţia ştiinţifică Journal of Applied Toxicology rezultatele unui studiu asupra tumorii la sân în cazul a 20 de femei. Prin respectivul studiu s-a demonstrat că în 18 din cazurile examinate erau prezenţi compuşii chimici numiţi parabeni.
Cititi si: Ambalajele de la fast-food sunt cancerigene
Cel mai frecvent folosiţi parabeni sunt: methylparaben, ethylparaben, propylparaben si butylparaben. Mai rar vom gasi: isobutylparaben, isopropylparaben, benzylparaben. Parabenii se absorb rapid, sunt metabolizaţi şi apoi eliminaţi, însă anumite cantităţi rămân depozitate în organism (mai ales în apropierea sânilor, din cauza deodorantelor) şi pot afecta sănătatea, îndeosebi dacă folosim multe produse cosmetice şi dacă le folosim des.
Cercetătoarea Philippa Darbre, specialist în cercetarea substanţelor cu efecte estrogenice la Universitatea din Reading, din Marea Britanie, atrage atenţia asupra faptului că produsele chimice care acţionează asemanător estrogenului (hormonul feminin) influenţează riscul de apariţie a cancerului de sân. Există numeroase probe conform cărora sărurile de aluminiu (reprezentând până la 25% din compoziţia unui antitranspirant) trec de bariera pielii, pentru a ajunge în organism unde imită acţiunea estrogenului.
O cercetare condusă în iulie 2003, de către Philippa Darbre, a relevat faptul că majoritatea tumorilor se dezvoltă în partea superioară spre exterior a sânului stâng, zonă unde în general se aplică cea mai mare cantitate de deodorant. De asemenea, cercetătoarea a susţinut că dezvoltarea cancerului la sân în această zonă era de doar 31% din cazuri în anul 1926, an în care folosirea deodorantelor era foarte puţin întâlnită; în timp ce în anul 1984 procentul a urcat la 61%. Cu acea ocazie, Philippa Darbre a scos în evidenţă că folosirea masivă a deodorantului putea fi legată de un nivel crescut de tumori la piept şi în cazul bărbaţilor.Studiile acestea au fost privite cu reticenţă de către majoritatea experţilor, aceştia din urmă cerând cercetări ulterioare pentru a demonstra o legătură reală între aceşti compuşi chimici şi cancerul la sân. Studiile Philippei Darbre nu au arătat dacă aceşti compuşi sunt prezenţi şi în sănii femeilor sănătoase; de asemenea, nu a fost evidenţiat rolul efectiv al parabenilor în dezvoltarea tumorilor.
Începând cu anul 1992, s-a vorbit de pericolul reprezentat de deodorante, dar, în acelaşi timp, acest lucru a fost privit ca o legenda metropolitană şi datorită faptului că în anul 2002, un studiu condus de Dana Mirick, epidemiolog la Fred Hutchinson Cancer Research Center din Seattle, a evidenţiat că deodorantele nu reprezintă un pericol.
Potrivit epidemiologul Michel Thun, de la American Cancer Society, alte surse de estrogen, precum terapiile hormonale pentru menopauza şi obezitatea, reprezinta un risc mult mai mare pentru dezvoltarea unei tumori la san.
Pe de altă parte, există o serie de studii care au arătat că înlocuitorii parabenului au efecte secundare demonstrate, mai mari decât parabenii. Unele substanţe folosite ca alternativă la parabeni sunt: triclosan (poate avea un efect cancerigen asupra organismului) şi farnesol (induce moartea celulară).
Deci, până la urmă, de ce să ne ferim? Orice substanţă folosită în exces are efecte secundare. Şi apa este pură şi naturală, dar asta nu înseamnă că nu te poţi îneca. Dacă ne uităm la efectele adverse ale substanţelor ne îngrozim cu siguranţă. Dar aceste efecte apar numai în concentraţii mari. Multe dintre ele le ingerăm din alimente şi din mediul înconjurător; chimicalele din cosmetice fiind doar o mică parte din “porţia” noastră zilnică.

 Sursa: http://www.italiasalute.it

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu