vineri, 2 octombrie 2015

PAINE DE CASA, cu: OKARA DE SOIA (reteta)







Ptr cei ce-si prepara singuri lactatele din soia, si nu stiu ce sa faca cu okara, va prezint o idee: o paine foarte hranitoare, foarte gustoasa si satioasa (eu una nu pot consuma mai mult de 2 felii la o masa). Este o paine proteica (contine proteine provenite din okara boabelor de soia), care ii ajuta intr-o oarecare masura pe cei ce fac sport.
Se mentine asa proaspata si moale, chiar si a doua zi.
Se prepara foarte usor, si nu necesita framantare.

Ingrediente ptr 1 paine cu okara:
okara de soia - 250 gr.
faina manitoba - 120 gr.
faina de grau dur - 400 gr.
zahar - 1/2 lingurita (sau: miere de albine, sirop de agave, artar, ori ce aveti prin casa...)
drojdie de bere proaspata - 1 cub (50 gr.) 
ulei de masline - 2 linguri
sare grunjoasa (marina ori de muraturi) - 10 gr.
apa calduta - circa 300 grame.
chimion seminte - 1 lingurita (le puteti inlocui cu altele care va plac)
seminte de canepa, susan ori ce aveti prin casa - 1 lingura (ptr presarat deasupra)

Mod-de-preparare:
1) intr-un bol se pun ingredientele solide: okara, manitoba, faina de grau dur, semintele si sarea
Tips! sarea se va pune la marginea movilei de faina (nu trebuie sa vina in contact direct cu drojdia, ptr ca ii ,,taie'' din tarie.
2) intr-un alt bol se combina : zaharul, drojdia, un pic de apa si uleiul. 
Tips! nu e nevoie sa asteptati sa creasca, ci se poate folosi imediat.
Solutia de drojdie, se toarna peste amestecul din primul bol, se completeaza cu apa calduta (nu toata odata, caci s-ar putea sa mai ramana), si se amesteca cu lingura de lemn, si mai apoi cu mana.
Tips! Nu e nevoie sa framantati aluatul pe planseta. El trebuie sa fie ceva mai moale ca cel traditional, deoarece contine okara.
Tips! Nu realizati un aluat prea vartos, ptr ca fiind prea greu, nu va creste.
Se acopera cu folie alimentara si prosop.
Timp de crestere = circa 1 ora (poate si mai repede!).
Se modeleaza usor sulul, se aseaza in forma (de cheg/ cozonac sau ce aveti).
Tips! Forma sa fie ceva cu pereti inalti, ca sa sustina aluatul moale, in cresterea sa.
Timp de crestere in forma = 30 minute-60 minute. 
Puteti unge deasupra cu un pic de miere dizolvata in apa calduta (ptr crusta aurie).
Tips! Manevrati cu grija forma atunci cand o introduceti in cuptor (aluatul e foarte sensibil la socuri mecanice)
Coacere = circa 200C, vreo 30 minute (in functie de cuptorul fiecaruia...va cunoasteti cuptorul fiecare..)
Sa aveti spor!
Astept feedback-urile voastre!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu