duminică, 17 aprilie 2016

In cautarea iaurtului vegan perfect: IAURT VEGAN/ DE POST - DIN BOABE DE SOIA (cu ADAOS DE LAPTE PRAF DIN SOIA)



 Lapte praf - folosit ca adaos, la prepararea iaurtului in cauza.


 Fermentul utilizat pentru acest iaurt. (cred ca-i cel mai bun de pe piata noastra)

O carte exceptionala, de unde m-am inspirat pentru prepararea acestui iaurt.

Ingrediente: 
- lapte de soia - 4 cup
- lapte praf din soia (desigur, tot nemodificata genetic si neindulcit) - 1/4 cup
- ferment Bio-Rich - 1 plic

Mod-de-preparare:
Aici, am folosit o alta metoda de preparare a laptelui din soia (care s-a dovedit a fi cea mai buna).
Pentru laptele din soia, e nevoie de:
- boabe din soia (nemodificata genetic) - 300 gr
- apa de robinet (filtrata, daca-i posibil) - 3 litri.
Boabele din soia, se pun la hidratat pentru = 24 ore (schimband apa de 1-2 ori in acest timp).
Scurse cele 24 ore, se arunca apa de inmuire, si se clatesc bine boabele la jet de apa.
Se pun 3 litri de apa la fiert, si in momentul in care incepe sa fiarba, se adauga boabele din soia. Fierbere = 20 minute.
Dupa cele 20 minute, se fruleaza (atentie, DE 2 ORI !! adica, dupa prima frulare, se stoarce pulpa pentru a obtine laptele, iar laptele obtinut se amesteca cu okara- adica pulpa de soia stoarsa, si se mai fruleaza inca o data si urmeaza a doua stoarcere).
Tips! am facut un test: am folosit storcatorul de fructe din dotare, ca sa vad daca-i valid si pentru stoarcerea pulpei de okara (am facut analogie cu aparatele de preparat lapte din soia). Rezultat: pozitiv ( e foarte valid storcatorul de fructe cine-l are, si pentru stoarcerea pulpei de soia); laptele obtinut este mult mai gros, dacat in cazul stoarcerii manuale, iar okara otinuta este mult mai uscata. Mirosul specific ,,de soia'' nu mai prezent.
Laptele obtinut, se fierbe inca 30 minute, apoi se raceste in baie de apa rece. 
Acum se poate adauga laptele praf (pentru doritori), amestecand bine cu telul.
Cand se ajunge la 40 grade C, se adauga continutul unui plic de ferment, se amesteca bine.
Se toarna in borcanelele yogurtierei (pusa la incalzit in prealabil, cu borcanele dar fara capace).
Tips! recomand nefolosirea capacelor in timpul coagularii, deoarece transpira, iar picaturile de apa ce apar pe interiorul capacelor si al borcanelelor, vor altera iaurtul. S-a experimentat deja!
Dupa 10 ore, iaurtul este gata.
Se tranfera borcanelele de iaurt imediat (asa calde), in frigider pentru maturare circa 10-12 ore (interval de timp in care se formeaza gustul si aroma de iaurt).
Dupa aceste 10-12 ore, se pot pune capacele.
Pastrare in frigider = circa 5-7 zile maxim.
Buon apetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu