marți, 19 septembrie 2017

,,ANTI-PETE'' - Cleansing Bar cu: papaya, ananas, acid kojic & vitamina B3



Mi-am dorit realizarea unui sapun natural,  care sa combata petele brune de pe piele si sa uniformizeze intr-o oarecare masura ,,nuanta'' tenului.
Pentru rezultate optime, e necesara prezenta acidului kojic si a niacinamidei, alaturi de papaya si ananas. Doar ca acidul kojic si niacinamida, nu pot fi incluse intr-un sapun realizat ,,la rece'' (Cold Technique), pentru ca prezenta mediului bazic le-ar oxida (mai ,,pe romaneste'', ar deveni ineficiente in mediu bazic). Cu toate ca, exista pe net retete de sapun Cold Process, autorii retetelor in cauza, au remarcat imbrunirea sapunului si deprecierea lui, neelucidand cauza.
Deci, studiind fisele ingredientelor am ajuns la concluzia ca singurele modalitati de includere al lor intr-un produs de spalare, ar fi sub forma: 
a) Cleansing Bar - pe baza de tenside solide
b) Cleansin Bar - Melt & Pour  (plecand de la o baza de sapun transparenta sau alba)
c) sapun natural lichid

Si am purces acum,  la prima varianta: CLEANSING BAR - pe baza de tenside solide:
100% NATURAL (= fara: coloranti, conservanti, arome sintetice ori alte ingrediente daunatoare), si realizat HANDMADE.
Ingrediente: tensida spumanta solida blanda SCI, glicerina vegetala, ulei de cocos, apa  distilata, extract bio de papaya, extract bio de ananas (pulbere si lichid), pulbere de acid kojic, pulbere de vitamina B3 (niacinamida), vitamina E vegetala.


Proprietati & Beneficii:
- combate petele (de batranete, solare, de graviditate ori post-inflamatorii), care se vor usca si exfolia natural, iar pielea se va albi
- combate acneea, cosurile (prin niacinamida cu rol antiinflamator)
- tenul ramane foarte curat, si luminos
- tenurile sensibile pot simti mici piscaturi datorate acidului kojic, care este un ingredient depigmentant foarte puternic.
- se imbunatateste calitatea si tonusul (pielii imbatranite ori acneice)
- prin utilizarea pe termen lung, se asigura rezultate maxime
- poate fi folosit si pe corp, daca se intentioneaza efectul anticelulita
Ananasul (Ananas sativus) - contine bromelaina - o enzima proteolitica si fibrinolitica, cu efect de peeling (adica stimuleaza exfolierea pielii cu reducerea petelor, semnelor post-acnee, cicatrici) si anticelulita.
Papaya (Carica papaya) - contine papaina - o enzima proteolitica (care descompune proteinele) cu efect de peeling si atenuarea petelor si pistruilor,  si antiinflamatoare (pe acnee)
Acidul kojic - este un ingredient natural functional, care se regaseste intr-o anumita specie de ciuperci native din Japonia, dar se obtine si ca produs secundar la obtinerea vinului japonez de orez (sake). 
Are beneficii exceptionale pentru piele: este considerat unul dintre cei mai buni agenti depigmentanti ai pielii. El este foarte bogat in enzime care ,,ataca'' stratul superficial de celule moarte deteriorate, si ca urmare aceste celule se vor detasa de restul celulelor vii si sanatoase, eliberand astfel pielea de pete. Deci, permite celulelor sanatoase sa ia locul celor deteriorate si patate (realizeaza un asa-zis ,,peeling''). 
Cu alte cuvinte, intinereste pielea imbatranita.
Este si un puternic antibacterian si anti-micotic (lupta impotriva bacteriilor si ciupercilor)
Niacinamida (vitamina B3) - imbunatateste aspectul pielii: hiper-pigmentate (pete), deteriorate de razele UV ori ridate (reduce ridurile fine prin stimularea producerii de colagen in piele); este si un anti-inflamator (deci foarte eficient in lupta contra acneii ori porilor dilatati)
- imbunatateste textura pielii, limiteazaezvoltarea microorganismelor, reduce sebumul si porii dilatati
- efect lejer exfoliant si antiaging: reduce ridurile, petele superficiale
- efect hidratant
Glicerina vegetala - hidrateaza pielea si combate uscarea ei
Vitamina E vegetala - rol antioxidant
Mod de utilizare:
Se foloseste ca un sapun normal, dar cu unele precizari: cand se utilizeaza pentru prima oara, se lasa spuma pe ten circa 30 secunde, inainte de clatire. Doar dupa 1 saptamana, se poate lasa 2-3 minute. 
Tineti cont de tipul dv de ten, si proband, stabiliti timpul de actiune al produsului in cazul dv.
Se recomanda testarea pe o mica portiune de piele, inainte de aplicarea completa.
Deci, pentru a obtine rezultate optime, se foloseste Cleansing-bar-ul si spuma rezultata, pentru circa 3 minute. Apoi, se clateste bine (atentie la ochi!). Se aplica o crema hidratanta, de preferat cu SPF.

Valabilitate  & Pastrare = circa 6 luni (in loc uscat)
Prezentare si gramaj: 100grame
Fiecare flacon, este etichetat (data de preparare, valabilitate, ingrediente), si ambalat festiv gata de oferit cadou.

 Surse de informatii: 
www.Elemental.ro    
www.aroma-zone.com  

,,Compendiu de terapie naturala'' (Ovidiu Bojor, Mencinicopschi si Larisa Ionescu-Calinesti), Ed. Medicala 2009.
,,Cosmetologia'' - Umberto Borellini, Ala Editrice - Les Nouvelle Estetiques, Milano 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu