sâmbătă, 5 mai 2018

LAPTE CONDENSAT - facut in casa (ptr diverse prajituri ori inghetate)



                                          lapte condensat - cu zahar alb

                                          lapte condensat - cu zahar brun


Laptele condensat = este un preparat extrem de simplu, il poate face oricine in bucataria sa.
Este sanatos, fiind compus doar din lapte, zahar, putin unt si ceva amidon de porumb, fara alte ,,magarii sintetice''.
Se poate prepara o cantitate mai mare, si pastra, astfel ca atunci cand ne pregatim de un desert ce necesita si lapte condensat, il avem deja preparat. Sau, il preparam la nevoie, ptr ca se face rapid.
Veganii ori cei ce tin post, pot inlocui laptele de vaca cu un lapte vegetal (soia, orez, migdale , nuci ), iar untul poate fi substituit cu margarina ori unt de soia.

Ingrediente: 
  • zahar (alb ori brun) - 400gr.
  • lapte vaca - 300 gr. (se poate folosi si orice lapte vegetal, in caz de post ori ptr vegani)
  • unt - 50 g
  • amidon de porumb - 2 lingurite cu varf
Preparare: 
- amidonul se dizolva in putin lapte rece
- intr-o craticioara se topeste untul, apoi se toarna restul de lapte (cel fara amidon) si zaharul. Se fierbe maxim 5 minte, cat sa se topeasca zaharul
- se adauga si amidonul dizolvat in lapte. se mai fierbe 5 minute maxim, pana se ingroasa.
- se lasa totul asa la racit (daca se foloseste imediat), ori se toarna cald in borcanele in acest caz, va forma prin racire o pojghita, care va conserva intr-o oarecare masura preparatul).
- imediat dupa preparare este lichid, insa la racire are o consistenta cremoasa, groasa.

Moduri de pastrare: 
  1. in congelator (circa 1 an), sau
  2. in frigider (2 saptamani - am probat eu!...poate tine si mai mult...probati si voi!)
  3. sterilizare borcane circa 30 minute si pastrare in camara circa 1 an.
Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu