duminică, 6 mai 2018

Paine de casa - extrem de pufoasa si moale (cu: cartofi, ceapa si oregano)










O paine autentica foarte gustoasa, cu un miros ispititor...
Extrem de pufoasa si moale (nu se usuca), pastrandu-se asa chiar cateva zile.
Ingredientul care face posibil acest lucru: cartofii.
Deci, lista cu ingrediente (ptr 1 paine):
  • 2 cartofi (cam 250gr) - taiati felii, si fierti
  • apa calduta in care au fiert cartofii (35-37 grade Celsius) - 250 gr.
  • faina alba tip 650 - 500gr.
  • sare fina - 2 lingurite
  • drojdie uscata - 7 gr.
  • ulei - 2 linguri
  • oregano uscat - 2 linguri
  • ceapa deshidratata - 2 linguri
 Timp pregatire = 1 1/2 ore
Timp dospire = 2 ore
Timp coacere = circa 50 min.

Preparare:
1. cartofii - se taie felii, se fierb, apoi se zdrobesc bine cu furculita si se lasa la racorit.
2. in bolul de la robot - se cern impreuna faina si sarea fina. Se adauga drojdia uscata si se amesteca ptr o repartitie mai buna
3. in bolul cu faina - se adauga si: cartofii zdrobiti si apa in care au fiert cartofii. Mixare cam 5 minute. acum aluatul este foarte vartos, dar nu va panicati, ptr ca se va inmuia de la cartofi.
4. se incorporeaza si cele 2 linguri de ulei, treptat, continuand mizarea la robot inca vreo 5 minute.
5. se pune aluatul pe masa de lucru, se formeaza ,,bila''. Se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit = 30 minute.
6. aluatul se framanta cu mana (doar cateva miscari), ptr a reactiva drojdia, se adauda ceapa si oregano.
 Se lasa la odihnit = 15minute.
7. se pune aluatul pe masa de lucru, se aplatizeaza, se impatureste ,,in 3'', se formeaza ,,bila'' care se pune in cosul de dospire (in lipsa se poate folosi si cosul de la uscatorul de salata, captusit cu hartie de cuptor). Dospire = 50-60minute (pana la dublare de volum).
8. preincalzire cuptor la 230 grade Celsius (cu cratita de fonta x capac, in interior)
9. Coacere totala 50-60minute: circa 30 minute (cu capac) + restul 20-30minute (fara capac).
Aluatul se transfera (cu hartia de copt), in cratita de fonta fierbinte (ATENTIE LA MANEVRAREA EI, PTR CA E F.F. FIERBINTE). Se pune capacul, se introduce in cuptor.
10. testul painii suficient coapte: se ciocane pe fund, iar daca suna ,,a gol'', e perfecta.
Se lasa painea la racit, pe un gratar.

Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu