joi, 26 iulie 2018

MUSCHI DE VITA - MATURAT PRIN USCARE (fara afumare)






Buna fetelor!
Preparatul de fata este realizat din muschi de vita.
Prepararea este foarte simpla, si accesibila tuturor, chiar si in conditiile vietuirii la bloc.
Maturarea lui - dureaza 30 zile. In acest scop putem folosi: frigiderul (muschiul va fi suspendat de o tija de lemn, pe una dintre rafturi, sau daca aveti un frigider vechi poate fi folosit doar pentru maturare de carnuri), sau in pivnita (ptr cei ce sunt dotati cu asa ceva).
Uscarea in frigider = este o metoda tipic americana, prin care carnea se usuca usor, fara a exista pericolul formarii germenilor.
Eu l-am maturat in frigider.
Ingrediente:
muschi de vita - 1 bucata

Mixul nr. 1: 
sare - 400 gr
zahar brun - 200gr.

Mixul nr. 2:
zahar brun - 2 lingurite
sare grunjoasa (fara iod) - 2 lingurite
piper macinat grosier - 4 lingurite
usturoi uscat - 2 lingurite
rozmarin - 1 lingura
oregano - 1 lingura
cuisore macinate - 1 varf de cutit
foaie de dafin - 1 (zdrobita marunt)
ardei iute uscat, macinat - 1/4 lingurita 
boia iute - 1/2 lingurita (optional) 

Preparare
Daca e posibil, muschiul se va lega (eu nu l-am legat de data asta, si ,,a mers'' si asa.
Dupa spalare, stergerea eventualelor picaturi de apa, se va freca muschiul cu mixul nr. 1, respectiv amestecul de zahar si sare. Nu va fie teama ca veti abtine ceva dulce, zaharul nu se va simti in final. Acest proces se numeste sarare uscata: sarea se dizolva in timp, extrage apa din carne iar carnea se sareaza practic in sucul propriu.
Sarea - are rolul de a extrage apa din carne  creand astfel un mediu neprietenos pentru dezvoltarea bacteriilor, si contribuie la deshidratarea carnii.
Zaharul - ,,taie'' putin din asprimea sarii, absoarbe si el apa din carne sprijinind astfel  maturarea carnii, adica ,,da start'' la procesul de fermentatie; mentine culoarea rosietica a carnii (in industria carnurilor, se folosesc azotitii si azotatii in acest scop)
Muschiul astfel pregatit, se va pune intr-un vas care poate colecta sucul scurs din carne (poate fi o farfurie adanca, sau daca aveti un gratar este excelent de pus sub carne.
Se tine asa in frigider = 24 ore. In acest interval de timp, se va scurge apa din carne.
Dupa aceste 24 ore - se scoate din frigider, se scutura de mixul nr. 1, se pune intr-un bol, si ,,se va spala'' cu otet alb, otet de mere, suc de lamaie sau cu un rachiu concentrat ori vin de casa (are rolul de a dezinfecta/ acidifica carnea, ca sa nu se dezvolte bacteriile nedorite). Se lasa putin sa se zvante.
Vine randul mix-ului nr. 2 - Se ,,maseaza'' bine carnea cu el, ii practicam o gaurica intr-un colt unde vom lega o bucata de sfoara, cu care-l vom suspenda in balcon, ptr 24 ore.
Urmeaza maturarea la rece - in frigider, ptr 30 zile (suspendat de o tija, bat sau ce vreti voi). Aerul rece trebuie sa ,,invaluie'' carnea peste tot.
Gust picant, fabulos de bun!
Buon apetito!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu