luni, 9 iulie 2018

Prajitura delicioasa - in stil vietnamez (my version, fara faina) / Honeycomb Cake





,,Honeycomb Cake'' - este una dintre cele mai populare prajituri din zonele asiatice, fiind considerata o delicatesa.
Originara din Medan (Indonezia), a ,,capatat'' rapid teren si in alte zone, de unde si diversele denumiri corespunzatoare fiecarei regiuni.
Denumirea in engleza de ,,Honeycomb'', vine de la design-ul interior, care seamana  cumva a fagure.
Varianta originala are urmatoarele ingrediente: lapte de cocos, zahar, oua, drojdie si amidon de tapioca. Unele variante, indica folosirea fainei in loc de amidon de tapioca.
Eu m-am inspirat din variantele cu amidon de tapioca, dar am adaptat putin la zona noastra, unde laptele de vaca ,,este la putere''.
Asa ca, varianta mea este urmatoarea:
Ingrediente ptr 1 tava de cozonac:
  • 8 oua
  • 1/2 lingurita sare fina
  • 1 lingutita cu varf + 1 lingurita rasa de drojdie uscata instant 
  • 1 lingurita cu varf turmeric pulbere
  • 250gr. amidon de tapioca (sau in lipsa: amidon de porumb)
  • 1/2 litru lapte
  • 260 gr. zahar
  • 1 lingura extract de vanilie (sau 1 fiola esenta de vanilie) 

Mod-de-preparare:
Se prepara foarte usor si simplu: nu e necesar mixer ori robot; se face manual, cu telul.
1.intr-un bol se amesteca pulberile: amidonul, sarea, turmericul  si drojdia uscata. se incorporeaza si ouale.
2. intr-o craticioara: se pune laptele si  zaharul. Se incalzeste usor (pana la 37 grade Celsius, sau in lipsa de termomentru: cat sa se simta caldut, nu fierbinte ca ar inhiba drojdia), si se amesteca pentru dizolvarea zaharului.
3. Se toarna mixul de lapte si zahar, peste amestecul pudros din bol. Se amesteca bine cu telul, sa nu ramana cocoloase de amidon nedizolvate.
4. se acopera vasul cu folie alimentara si prosop si se introduce in CUPTORUL STINS! ptr 3 ore (doar cu lumina aprinsa, eventual cu o craticioara de apa fierbinte in interiorul cuptorului).
Aburii emanati, vor crea o atmosfera calda si umeda, ce va contribui la activarea drojdiei.

                                          Asa arata dupa cele 3 ore (spumoasa)

5. coacere - cuptorul se preincalzeste la 160 grade Celsius. La inceput, primele 35-40 minute se coace la 160 grade, pe raftul cel mai de jos, si doar cu rezistenta inferioara cuplata.
Urmatoarele 20 minute - se coace la 180 grade, pe raftul din mijoc, cu ambele rezistente (jos si sus) cuplate. Astfel, la inceput prajitura scade in inaltime, apoi creste frumos, iar la urma se rumeneste deasupra.
Compozitia crescuta - se amesteca cu o spatula de lemn (ptr ca amidonul se va depozita pe fundul vasului; se adauga si vanilia, apoi se toarna intr-o tava de cozonac - unsa cu putin ulei si  tapetata cu hartie de copt (ca sa adere bine hartia la tava).


Dupa coacere, se lasa prajitura sa se raceasca, apoi scoate hartia de copt.


Buon apetito!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu