duminică, 14 octombrie 2018

CEA MAI BUNA CIOCOLATA DE CASA (cu: coniac si fructe uscate)







Buna fetelor!
De-a lungul timpului, am incercat numeroase retete de ciocolata de casa, dar din pacate nici una nu mi-a fost pe plac.
Nu ca as fi mofturoasa, doar ca ciocolata pe gustul meu trebuie sa fie cam asa:
- sa nu fie amaruie
- sa aiba consistenta dura
- sa nu fie grasa
- sa nu fie lipicioasa
- sa se poata taia usor si frumos
- sa nu se topeasca in mana, atunci cand o savurezi.
Cea mai apropiata de gustul meu, este ciocolata de casa de pe <Lecturi si arome>.
Din numeroasele experimente, am constatat ca:
- daca reteta are procent mare de apa: chiar si atunci cand ajungila consistenta siropului recomandat, ciocolata obtinuta va fi moale si va ramane relativ moale. Dupa racirea completa, se va taia dificil, ea lipindu-se de cutit.
- daca reteta are procent mare de unt: se va obtine o ciocolata lipicioasa, care va ramane cam asa. Deci, se va lipi de cutit la taiere, si de dinti..la savurat.
- daca reteta prevede o cantitate mai mare de 100gr. fructe uscate, iara nu e bine: se va compacta greu si insuficient de bine, astfel ca la taiere, va crapa.
- laptele praf de folosit pentru ciocolata de casa, trebuie sa contina: proteine 26%, grasimi26%, glucide cam 38% (e trecut intr-un tabel, pe pachet). De mentionat ca laptele praf instant nu e tocmai recomandat pentru prepararea ciocolatei de casa (contine mult mai multe proteine, grasimi si in special zaharuri)
- 3 sunt factorii importanti care contribuie la nereusita sau mai putin reusita ciocolatei: tipul de lapte praf, cantitatea de unt si apa si siropul fiert insuficient.
Ingredientele acestei retete:
  • lapte praf - 1 pachet de 500gr. (marca ,,Raraul '' este excelenta)
  • cacao - 40gr.
  • apa - 150gr.
  • zahar - 400gr.
  • unt - 150gr. (la temperatura camerei si taiat cubulete)
  • coniac - 1-2 linguri
  • extract de vanilie - 1 lingura
  • fructe uscate (stafide, papaya si ananas) - maxim 100gr.(se pot inlocui cu: nuci, migdale, etc)
Mod-de-preparare:
Se pregatesc in prealabil, ingredientele si tava captusita cu folie alimentara ori hartie de copt.
Se va lucra repede, cu o lingura de lemn ptr ca ciocolata tinde sa se intareasca repede.
1. intr-un bol larg se cern impreuna: laptele praf si pulberea de cacao
2. intr-o craticioara, se pune apa cu zaharul la fiert la foc mic, ptr obtinerea unui sirop bine legat. Din momentul in care incepe ca clocoteasca, se cronometreaza maxim 10minute.
Daca o doriti ceva mai moale, puteti lasa la fiert 5-6 minute.
3. se incorporeaza untul in sirop, amestecand (tot pe foc), si cronometram inca 2-3 minute maxim, apoi se scoate de pe foc (deci timpul total de fierberea siropului = 13 minte)
4. se adauga coniacul si extractul de vanilie (in sirop)
5. Se toarna siropul peste mixul de lapte praf cu cacao, amestecand repede si energic
6. se adauga si fructele uscate
7. se toarna ciocolata in tava.
8. se lasa la racorit, la temperatura camerei cam 1 ora, apoi la frigider = 1 ora, dupa care se poate portiona dupa dorinta.
Sa aveti spor!

Sursa de  inspiratie:
www.lecturisiarome.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu