vineri, 16 noiembrie 2018

COZONAC PUFOS - cu dospire la rece (in frigider): reteta care nu da gres niciodata






Pentru fetele care mi-au cerut reteta acestui cozonac, dar si pentru cele care nu mi-au cerut-o!
Este o reteta foarte simpla, care reuseste 100%, cu care se lucreaza ,,in voie'', fara a fi nevoite sa ne grabim ca sa nu supra-dospeasca aluatul.
Dospirea lui - se face la rece, adica in frigider pentru un minim de 7-8 ore, dar ideal 12 ore, si...se mai ,,poate lungi'' pana la 24 de ore.
De ce va fi super-pufos? pentru ca, aluatul fiind pastrat la rece, faina se hidrateaza din plin, iar glutenul se dezvolta fenomenal iar aluatul va deveni si foarte extensibil (conditia pentru un aluat reusit). Enzimele existente (amilaza si proteaza) lucreaza ,,din plin'' in acest timp de dospire ,,la rece'': amilaza va descompune amidonul in zaharuri cu care se va ,,hrani'' drojdia, iar proteaza - va descompune proteinele. Prin urmare, aluatul va deveni, si mult mai digeribil.

Ingrediente pentru 2 cozonaci mari, sau 3 mai mici:
Aluatul:
  • faina - 1 kg (500gr. faina obisnuita + 500 gr. faina Manitoba)
  • lapte caldut la 35C - 600gr.
  • turmeric - 1 lingurita cu varf
  • unt moale (la temperatura camerei) - 200gr.
  • drojdie uscata - 20gr. (se poate inlocui cu cea proaspata, dar nu va fi asa de puternica ca cea uscata)
  • galbenusuri - 8 buc.
  • coaja rasa de la 2 portocale 
  • coaja zaharisita de portocale - rasnita grosier -ochiometric
  • esenta de vanilie - 2buc.
  • sare fina - 2 lingurite
Umplutura (are consistenta uscata, ceea ce convine ,,de minune'' aluatului, pentru ca umpluturile cu continut de lichid gen- lapte, albusuri spume, etc...inmoaie aluatul)
  • miez de nuca (prajit si taiat grosier cu cutitul, sau dat la robot tot grosier) - 200gr.
  • migdale (prajite si rasnite grosier la robot) - 200gr. (se pot inlocui cu aceeasi cantitate de miez de nuca)
  • zahar pudra - 200gr
  • cacao - 10gr.
  • scortisoara - 2 lingurite rase
  • nucsoara - 1/4 lingurita
  • ghimbir pulbere - 1 lingurita
  • esenta de rom - 2 buc.
  • fructe uscate (goji, stafide macerate in rom sau coniac, etc) - optional si ,,ochiometric'' 
 Mod-de-preparare: 
1. intr-un mic bol - se pune: drojdia x laptele caldut si 1 lingurita de zahar. Se lasa 15min.= la activat acoperit cu folie alimentara (pana se formeaza o spuma deasupra)
2. intr-un bol mare (cum ar fi ce de robot) - se pune: faina, zaharul, coaja de portocale (coaja de portocale se poate pune si la laminare, daca dorim sa o facem).
3. cand drojdia s-a activat, se incorporeaza si: turmericul, galbenusurile si esenta de vanilie
4. solutia de drojdie se toarna peste continutul bolului mare, si se amesteca pentru omogenizare vreo 5-10minute.
5. incorporam si untul moale.Cand a fost complet absorbit,
6. se adauga sarea, si se mai mixeaza vreo 10 minute (acum se observa ca aluaatul incepe ,,sa se stranga'' in jurul carligului de la robot.
Se poate omite framantarea, si se poate doar omogeniza aluatul dar el va fi mai putin pufos.




7. se transfera aluatul intr-un lighenas ceva mai mare, se acopera cu folie alimentara, si se lasa la dospit la temeratura camerei 1 ora, apoi se tranfera in frigider pana a 2-a zi 


8. a 2-a zi, scoatem aluat din frigider si-l lasam la temperatura camerei cam 15minute (nu mai mult, pentru ca va incepe sa se inmoaie aluatul). Asa la 15 minute, este inca rece si se va modela foarte bine si usor.



9. se imparte aluatul in 4 parti egale (corespunzatoare celor 4 suluri ptr cei 2 cozonaci)



10. din fiecare bucata, se intinde o foaie dreptunghiulara de circa 1 cm grosime; se ung marginile cu galbenus batut (ca sa ,,sigilam'' umplutura) si se presara 1/4 din cantitatea de umplutura.
Se ruleaza.


 
11. 2 suluri se rasucesc, rezultand 1 cozonac. Se pune in forma captusita cu hartie de copt.






12.Se lasa cozonacii sa dospeasca la temperatura camerei cam 1 ora (vor creste putin, dar in cuptor vor creste foarte mult)
13. se ung cu galbenus batut cu lapte (2 linguri de lapte / 1 galbenus), se presara susan
14. coacerea - in cuptorul incalzit in prealabil la 155C,timp de circa 40-45minute
Sa va fie de folos!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu