marți, 20 noiembrie 2018

UNT VEGETAL (de post/ vegan) - cum se poate prepara in casa








Ce te faci daca esti vegan sau doar tii post, si vrei sa-ti prepari un dulce, care in majoritatea cazurilor a retetelor prevad untul sau margarina?
De exemplu: cozonacii, gogosile ies mai pufoase doar cu unt. Substituirea lui cu ulei, nu va avea efectul scontat.
Margarina ,,iese din discutie'' automat: in primul rand nu este vegetala- asa cum se afirma (contine lapte praf, zer); in al 2-lea rand este un ulei (de obicei din palmier) hidrogenat (deci extrem de nociva pentru organism, si nu mai intru in amanunte..)
Dupa ce am ,,bantuit'' pe net o buna perioada ptr documentare, am ajuns la aceasta formula de unt vegetal, care mi se pare cea mai reusita. Se apropie atat de mult de untul obisnuit...Gustul este putin acrisor (ca cel al untului de casa - preparat de tarani), si nu-ti lasa acea ,,patina grasa'' pe cerul gurii ca untul comercial. Deci, concluzia mea: este net superior acestuia.
Are o consistenta solida, si se preteaza pentru prepararea dulciurilor (cozonaci, panettone, gogosi, etc.).
Urmeaza o alta postare, cu o reteta de unt cu o consistenta mai lejera, cremoasa, si spalmabila (,,la borcan'')
Deci, ingrediente pentru un pachet de unt vegetal de circa 200gr:
  • lapte de soia - 70gr.
  • otet (din vin alb sau mere) - 1 lingurita
  • sare - 2 gr.
  • ulei de cocos grad alimentar - 130gr.
  • ulei orez (sau floarea soarelui sau rapita, adica unul lipsit de miros) - 1 lingura
  • turmeric - 1 varf foarte mic de cutit  (facultativ pentru culoare)
  • granule de lecitina din soia - 11-12gr
  • pulbere de xantan - circa 1gr., sau pulbere de psyllium - 2gr.
Mod-de-preparare:
1) intr-o cana larga - punem: laptele, sarea  si otetul. Batem putin cu furculita, apoi lasam circa 10 minute, sa se ,,imbranzeasca''. Dupa care, adaugam xantanul si asteptam vreo 10 minute sa gelifieze.
2) intr-un ibric - punem uleiul de cocos cu granulele de lecitina din soia la topit, apoi lasam sa ajunga la temperatura camerei.
3) intr-un procesor de alimente - adaugam toate si mixam 2-3 minute
4) turnam amestecul gros intr-o formita pregatita in prealabil (cel mai convenabil ar fi o forma de silicon; in lipsa se poate folosi orice forma avem prin casa)
5) dam la frigider circa 1 ora
6) scoatem din formita

Pastrarea untului vegetal:
a) in frigider = pana la 1 luna
b) in congelator = pana la 1 an.

Tips:
1. uleiul de cocos trebuie sa fie la temperatura camerei (ca toate ingredientele); diferentele de temperatura, ,,va taia'' emulsia.
2. lecitina din soia, fiind un ingredient ,,gras'', se va topi in bain-marie impreuna cu uleiul. Daca raman particule intregi, acestea vor destabiliza emulsia adica untul ,,se va taia''.
Daca tineti cont de aceste 2 recomandari, untul este o reusita sigura!
Sa aveti spor!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu