marți, 17 octombrie 2017

PAINE DE CASA SANATOASA - cu: seminte, tarate si malai (fara framantare)





Este o paine foarte hranitoare si satioasa (eu care-s o mancatoare de paine, nu pot consuma mai mult de 2 felii/ masa)

Ingrediente - pentru aluat:
  • faina alba - 3 cups (cup = cana gradata...se gaseste de cumparat, on-line, la set; sunt foarte practice, nemaifiind nevoie sa cantarim)
  • sare (marina - am folosit eu) - 1 lingurita
  • mix de seminte pentru paine - 1cup + 1/2 cup (pus la inmuiat cu aceeasi cantitate de apa, pentru 1ora si jumatate)

Ingrediente - pentru maia:
  • zahar - 1 lingurita
  • drojdie uscata - 1 lingura
  • apa calduta la 35 grade C - 1/2 cup

Mixul de seminte (ajunge ptr mai multe painici):
  • seminte de susan - 1 cup
  • fulgi de ovaz - 1cup
  • germeni de grau sau seminte de canepa - 1cup
  • seminte de floarea soarelui (zdrobiti grosiercu ciocanul de gratar) - 1cup
  • seminte de in - 1cup
  • malai - 1cup
  • tarate de grau - 1cup

 Procedura - este foarte simpla: fara framantare, fara robot, fara apa de framantat.
1. se pune mixul de seminte la inmuiat cu apa, ptr 1 ora si jumatate. In acest interval de timp, apa va fi absorbita, iar enzimele din seminte activate, astfel ca ele vor fi mai digerabile si in plus beneficiem si de aceste enzime.

2. intr-un bol mic - se combina: drojdia uscata cu apa calduta de 35grade C (nu mai mare, ptr ca mor drojdiile), si zaharul (ptr hrana drojdiilor).
3. in alt bol mare - se combina: faina cernuta, cu solutia de drojdie si cu mixul de seminte. Doar amestecam, nu framantam, iar cand compozitia e uniform amestecata, o putem modela pe masa, ii dam forma dorita.

4. punem painica intr-o forma tapetata cu hartie de copt, acoperim cu celofan (ca sa se mentina caldut), apoi cu un prosop si lasam la dospit cam 1 ora (pana se dubleaza volumul)



5. coacere - in cuptorul incalzit in prealabil la 205 grade C, cam 25-30minute.
6. Scoatem din cuptor, lasam sa se racoreasca, nu taiem cald (asa cum procedez eu, ...ca nu am rabdare!). Daca se taie painea atunci cand e calda, devine un pic cleioasa, ptr ca se condenseaza vaporii in interiorul ei.
Spor la preparat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu