duminică, 4 martie 2018

Ciocolata calda - densa si cremoasa, facuta in casa (ptr toti, inclusiv vegani)



Este un dulce rapid, care satisface toate gusturile chiar si celor ,,mofturosi'' si vegani.
Ne incalzeste in zilele friguroase si ne bine-dispune (cacaua si ciocolata - contine: substante active - cu rol antioxidant / anti-imbatranire si anticelulitic, alcaloizi si o substanta care creste buna-dispozitie, prin cresterea nivelului serotoninei si endorfinei din creier).
Se prepara extraordinar de usor, chiar si de cei care nu au nimic in comun cu ,,bucataria''.
Se poate adapta, transformandu-l intr-un desert de post  sau vegan.
Se prepara in momentul consumului, ptr ca nu se poate stoca ori reincalzi, de aceea am sa las cantitatile per cana.
Reteta ptr 1 cana de 150ml (doar din cacao):
  • cacao pulbere - 14gr.
  • amidon de porumb - 7gr.
  • zahar - 3lingurite (mie imi place mai dulce, dar puteti testa cu 1 lingurita,..2. sa vedeti cum va place)
  • lapte lichid (vaca/ capra/ oaie) - 150gr.
  • scortisoara - 1 varf de cutit (pus deasupra sau in interior)
Mod-de-preparare:
1.intr-un bol se amesteca pulberile: cacao cernut, amidon cernut, zahar.
2. intr-un ibric - se pune laptele pe foc: cand incepe sa fiarba, adaugam pulberile amestecand rapid cu telul sa nu faca cocoloase. Se fierbe cam 3 minute (foc foarte mic), amestecand mereu sa nu se prinda de fundul ibricului.
3. se toarna in cana, se presara scortisoara (optional, se poate pune si frisca deasupra)
Substitutii:
laptele animal (vaca, capra, oaie) - se poate substitui cu lapte vegetal (soia, orez,, cocos, nuci, etc) atunci cand tinem post ori suntem vegani.
Amidonul de porumb - se poate inlocui cu amidon de orez, sau amidon de cartofi insa trebuie tinut cont ca, amidonul de cartofi da un preparat cu consistenta mai ,,budinoasa".

Reteta ptr. 1 cana de 150ml (si cu cacao si ciocolata):
  • cacao pulbere - 6gr.
  • amidon porumb - 6gr.
  • zahar - 2 lingurite
  • ciocolata (amaruie, cu lapte ori de menaj) - 30gr.
  • lapte lichid - 150gr.
  • scortisoara - un praf
Reteta ciocolata calda (in pulbere) - ptr preparare ulterioara.
Se poate stoca intr-un recipient uscat si inchis ermetic, si se poate utiliza la nevoie (2-3 linguri de amestec / cana de 150ml):
  • cacao - 35gr. (cernut)
  • amidon de proumb - 30gr. (cernut)
  • zahar - 40gr.
  • ciocolata amaruie (preferabil 50-75% cacao) - 90gr. (rasnita la robot).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu