Este un dulce rapid, care satisface toate gusturile chiar si celor ,,mofturosi'' si vegani.
Ne incalzeste in zilele friguroase si ne bine-dispune (cacaua si ciocolata - contine: substante active - cu rol antioxidant / anti-imbatranire si anticelulitic, alcaloizi si o substanta care creste buna-dispozitie, prin cresterea nivelului serotoninei si endorfinei din creier).
Se prepara extraordinar de usor, chiar si de cei care nu au nimic in comun cu ,,bucataria''.
Se poate adapta, transformandu-l intr-un desert de post sau vegan.
Se prepara in momentul consumului, ptr ca nu se poate stoca ori reincalzi, de aceea am sa las cantitatile per cana.
Reteta ptr 1 cana de 150ml (doar din cacao):
- cacao pulbere - 14gr.
- amidon de porumb - 7gr.
- zahar - 3lingurite (mie imi place mai dulce, dar puteti testa cu 1 lingurita,..2. sa vedeti cum va place)
- lapte lichid (vaca/ capra/ oaie) - 150gr.
- scortisoara - 1 varf de cutit (pus deasupra sau in interior)
1.intr-un bol se amesteca pulberile: cacao cernut, amidon cernut, zahar.
2. intr-un ibric - se pune laptele pe foc: cand incepe sa fiarba, adaugam pulberile amestecand rapid cu telul sa nu faca cocoloase. Se fierbe cam 3 minute (foc foarte mic), amestecand mereu sa nu se prinda de fundul ibricului.
3. se toarna in cana, se presara scortisoara (optional, se poate pune si frisca deasupra)
Substitutii:
laptele animal (vaca, capra, oaie) - se poate substitui cu lapte vegetal (soia, orez,, cocos, nuci, etc) atunci cand tinem post ori suntem vegani.
Amidonul de porumb - se poate inlocui cu amidon de orez, sau amidon de cartofi insa trebuie tinut cont ca, amidonul de cartofi da un preparat cu consistenta mai ,,budinoasa".
Reteta ptr. 1 cana de 150ml (si cu cacao si ciocolata):
- cacao pulbere - 6gr.
- amidon porumb - 6gr.
- zahar - 2 lingurite
- ciocolata (amaruie, cu lapte ori de menaj) - 30gr.
- lapte lichid - 150gr.
- scortisoara - un praf
Se poate stoca intr-un recipient uscat si inchis ermetic, si se poate utiliza la nevoie (2-3 linguri de amestec / cana de 150ml):
- cacao - 35gr. (cernut)
- amidon de proumb - 30gr. (cernut)
- zahar - 40gr.
- ciocolata amaruie (preferabil 50-75% cacao) - 90gr. (rasnita la robot).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu