miercuri, 4 iulie 2018

STRACCHINO - cum il poti prepara acasa



Pentru iubitorii de branzeturi italienesti, aceasta reteta originala din Puglia (Italia), vine in ajutorul lor.
Acest stracchino (foarte asemanator cu cel comercializat, dar cu un continut gras - mult redus), se poate reproduce usor in conditii casnice.
Ingrediente: 
  • lapte de vaca crud = 2 litri (ne-pasteurizat; se poate folosi si cel de la dozatoare)
  • smantana proaspata (ne-pasteurizata) = 200gr.
  • iaurt de casa (deci, ne-pasteurizat) = 50gr.
  • sare fina - 1 lingurita
  • cheag natural lichid - 1/2 lingurita
Mod-de-preparare:
1. intr-o cratita, se pun toate (exceptand cheagul natural), si se amesteca bine cu un tel.
2. se pune cratita la foc domol, amestecand in continuare pana ce amestecul atinge 36-37C (sau ,,proba - cu degetul'': sa nu se simta cald)


3. se scoate cratita de pe foc, se adauga cheagul lichid, se amesteca pentru omogenizare, si se pune capac iar deasupra un prosop gros (ca sa se mentina temperatura cat mai mult timp).
4. timp de coagulare (inchegare) = 1 ora.
5. se taie in forma de raze, ca in foto.


6. se lasa in repaus 2 ore (ca sa se separe zerul) - tot acoperit cu capac si prosop.
Asa arata dupa cele 2 ore:


7. cu o lingura cu gauri, se ia usor din compozitie si se pune in cosuletul perforat (pentru branzeturi), sau o strecuratoare captusita cu tifon asezate intr-o tava unde se va colecta zerul.
8. se lasa in repaus asa = 1 ora (ca sa se scurga zerul), apoi


9. se transfera in frigider, pana a 2-a zi (pentru a se continua drenarea)
10. a 2-a zi, se rastoarna usor pe o farfurie, si se poate servi imediat.
Se pastreaza in frigider.
Buon apetito!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu