Lista celor mai periculoase sucuri din Romania
Posted by acodex on ianuarie 8th, 2012
In
cazul in care, prin absurd, nu stiati, in sucurile existente pe piata
romanesca se ascund adevarate centrale chimice, care ne distrug
ireversibil sanatatea si ne trimit in lumea de dincolo mult prea rapid.
Daca va intrebati care este cauza cea mai importanta a bolilor pe care
le aveti, sau le veti avea, raspunsul este extrem de simplu: ceea ce
mancati sau beti. Tot ce mancam sau bem, mai ales daca in compozitia
produselor se gasesc chimicale, ne poate afecta sanatatea, intr-un mod
atat de grav si de dur, cum nici nu ne inchipuim. Cum romanul este,
conform statisticilor, abonat la salamuri si bauturi racoritoare,
concluzia care se trage, extrem de rapid, este tragica – suntem o natie
de muribunzi …
A.N.P.C.P.P.S a realizat un studiu
asupra bauturilor racoritoare existente pe piata romaneasca in
incercarea de a identifica care sunt cele mai periculoase si cele mai
putin periculoase bauturi pentru consum. Mentionam ca acest studiu nu a
analizat toate ‘bombele’ existente pe piata, ‘nume importante’, de pe
plan local, nefiind mentionate. Intrebarea, care se pune din bun simt,
este de ce au fost analizate doar cateva marci, pe ce baza? Se stie ca
tanti Marioara, nu isi permite, in satul ei din varf de munte, cu o
pensie de 300 de lei, sa bea nici macar Adria, si cumpara, bombe locale,
neverificate de nici o autoritate nationala. Ma indoiesc ca ni se va
raspunde la intrebarea de mai sus, probabil se incearca ascunderea si
protejarea unor marci.
Topul produselor cu cele mai multe E-uri
Rezultatele acestui studiu sunt
terifiante. O adevarata uzina chimica, sau “bomba cu E-uri” se afla in
Adria Flori de Soc – nu mai putin de 11 E-uri; Pe locul 2, cu “doar” 8
E-uri, in clasamentul celor mai chimicalizate bauturi, se afla: Frutti
Fresh Grapefruit si Carrefour suc de portocale; Pe
locul 3, cu un numar de 7 E-uri criminale, se afla: Cico portocale,
Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Tutti Frutti. La polul opus, cu 0 E-uri
in compozitie, avem Bio Cola.
Topul produselor cu cei mai multi conservanti:
Si in privinta bauturilor care exceleaza
in conservanti, tot produsele companiei European Drinks S.A ies in
evidenta extrem de strident: Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh
Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria Flori de Soc, Carrefour suc de
portocale, Cico Portocale, cu cate doua substante cu rol de conservare.
La polul opus, studiul sugereaza ca, produsele de tip ‘Coca -Cola’ sunt
mai putin conservate.
Topul produselor cu cele mai multe zaharuri
Bauturile care se mandresc cu o
cantitate impresionanta de zaharuri sunt Fanta Madness ( 135.0 g/ litru )
, Mountain Dew ( 131.0 g/ litru) si Mirinda (129.10 g/ litru ).
Produsele de tip ‘Cola Zero’ sau ‘light’, Pepsi Max, Adria Cola si
Adria Flori de soc, par a fi lipsite de zaharuri.
Topul produselor cu cei mai multi coloranti:
1. ADRIA Flori de Soc, Carrrefour si
Mirinda au cate doua substante pentru colorare.
2. 7 up, Lipton Ice Tea cu aroma de piersica, Lipton Ice Tea cu suc de lamaie, Lipton Ice Tea cu ceai verde, Bio Cola, Schweeps Bitter Lemon, Schweeps Kinley Tonic, Sprite, Nestea Ceai Verde si Nestea Peach sunt lipsite de coloranti..
2. 7 up, Lipton Ice Tea cu aroma de piersica, Lipton Ice Tea cu suc de lamaie, Lipton Ice Tea cu ceai verde, Bio Cola, Schweeps Bitter Lemon, Schweeps Kinley Tonic, Sprite, Nestea Ceai Verde si Nestea Peach sunt lipsite de coloranti..
TOPUL CELOR MAI PERICULOASE BAUTURI RACORITOARE, DUPA NUMARUL DE PRODUSE TOXICE
Daca ar fi sa facem un top a cleor mai
nocive bauturi de pe piata romaneasca, care au afost analizate in acel
test am avea urmatorul
top 1. Adria Flori de Soc (11 E-uri, 2 conservanti, 2 coloranti, 110 grame de zaharuri la litru)
2. Bautura racoritoare (Carrefour suc de portocale (8 E-uri, 2 conservanti, 2 coloranti, 99 g rame de zaharuri la litru)
top 1. Adria Flori de Soc (11 E-uri, 2 conservanti, 2 coloranti, 110 grame de zaharuri la litru)
2. Bautura racoritoare (Carrefour suc de portocale (8 E-uri, 2 conservanti, 2 coloranti, 99 g rame de zaharuri la litru)
Sursa: Codex Alimentarius.info
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu