Dupa numeroase experimente (unele esuate, altele nu), am ajuns la formula aceasta. Pe parcurs am sa va dau (din nou) niste mici secrete, ptr reusita unui bun iaurt vegan.
Se prefera prepararea laptelui in casa, ptr ca formulele din comert , au tot felul de adaosuri si riscati sa obtineti un iaurt de o calitate indoielnica, ori mai rau...sa ,,nu va iasa''..
Cantitatile sunt pentru o sarja de yogurtiera, deci:
1) PREPARAREA LAPTELUI DE SOIA:
- Boabe de soia uscate (nemodificate genetic - se gasesc on-line) - 280 gr.
- Apa de robinet (daca aveti ,,de filtru '' ori ,,magnetizata''..cu atat mai bine) - 1400 gr.
Tips! Pe timp de vara, 12 ore de inmuiere sunt suficiente, ptr ca daca se tine mai mult, se obtine un gust mai putin agreabil.
Aici - aveti boabele de soia , la 8 ore de inmuiere.
(eu am cantarit boabele inmuiate la 8 ore: cele 280 gr. boabe uscate au devenit 650 grame inmuiate...deci s-au cam triplat)
Cand s-a incheiat perioadade inmuiere: se arunca apa, se clatesc boabele de vreo 2-3 ori.
Cele 1400 gr. apa (prevazuta de reteta) se pun la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca, se opreste focul; se imparte in jumate, adica : o 1/2 cantitate de apa- se toarna peste boabele de soia, si se actioneaza cu blenderul (vertical, sau de care aveti...). Se strecoara prin strecuratoare fina si tifon (in tifon va ramane ,,okara'', iar dedesubt se va scurge laptele - care va fi foarte gros); va puteti ajuta de un borcan ca sa presati saculetul.
In cealalta jumatate de apa ramasa, se adauga okara - si se mai actioneaza din nou cu blenderul (ca si cand boabele au fost storse de 2 ori...ca sa se obtina un lapte mai bogat!)
Aici, este laptele dupa filtrare. Ar trebui sa obtineti , cam cata apa s-a adaugat (in acest caz : 1400 gr). Se va fierbe 10 minute.
Cam atat lapte, va e necesar ptr a umple toate borcanelele yogurtierei.
Tips! daca ati obtinut mai putin lapte, inseamna ca:
- ori, boabele de soia nu au fst inmuiate suficient
- ori, nu ati stors bine saculetul.
Se lasa laptele la racorit.
Tips! daca va grabiti, si doriti sa accelerati racirea, puteti pune oala cu lapte pe baie de apa rece (de exemplu in chiuveta).
2) PREPARAREA IAURTULUI DIN SOIA:
Laptele se va cantari, ca sa putem calcula cat ferment de iaurt necesita adaugat.
In laptele racorit (40-43 C), se adauga fermentul de iaurt
Cantitatea de ferment, depinde de producator.
Exista pe piata: ferment bio - import Germania (25 grame/ pliculet ptr 1 litru de lapte) si ferment romanesc (4 grame / pliculet ptr 1 litru de lapte).
Deci, faceti calcule:
a) daca folositi ferment german: 35 grame (cam 1 plic si jumatate)
b) daca folositi ferment romanesc: 6 grame (cam 1 plic si jumatate)
Tips! se amesteca foarte bine!!! in caz contrar, veti obtine si borcanele cu iaurt impropriu.
Spuma ce apare, trebuie eliminata, deoarece imprima un gust ciudat iaurtului!
Se umplu borcanelele yogurtierei, si dupa 10-12 ore avem iaurtul nostru, praparat cu manutele noastre. Absolut natural, fara adaugirile de tot felul care sa ne faca viata mai scurta.
Tips! yogutiera functioneaza la 42C, temperatura optima pentru multiplicarea microorganismelorbenefice colonului nostru.
Cred ca nu mai e necesar sa-i insir...
Chiar daca producatorii fermentilor, afirma ca iaurtul poate fi gata in 3 ore, altii in 5 ore...practica mi-a dovedit ca sunt necesare minim 10 ore (12 mai bine!).
Cam asa se prezinta dupa 12 ore.
Dupa scoaterea de la yogurtiera si lasarea la racit, se pun iaurturile la frigider.
Tips!
Daca doriti prepararea urmatorului iaurt fara ferment, doar cu insamantare de iaurt precedent, va recomand sa congelati 1 borcanel.
Pastrarea la frigider = maxim 4 zile. (deci trebuie consumat in 4 zile). Daca credeti ca e prea mult, puteti reface calculele ptr 1 kg. de lapte de soia.
Nu folositi iaurtul de 4 zile ptr prepararea urmatorului iaurt: e deja expirat, iar noul iaurt va avea un gust ingrozitor!
Folositi doart iaurt congelat!
Sper sa va foloseasca sfaturile practice, cu bune si cu rele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu