miercuri, 16 mai 2018

Cozonac super-pufos, fara framantare si dospire lunga la rece (frigider)







 
 Aluatul de cozonaci - imediat dupa preparare

Asa se prezinta aluatul de cozonac - dupa ce ,,a stat'' toata noaptea in frigider (dospirea continua si in frigider, insa mai lent, dand timp glutenului sa se dezvolte ,,de la sine'', fara interventia noastra).



Imediat dupa umplere si rulare

Dupa dospirea de 1 ora, chiar inainte de coacere



Ingrediente ptr 2 cozonaci mari:
  • 600gr. lapte caldut 35-37 grade Celsius
  • 20gr. drojdie uscata ori 60 gr. drojdie proaspata
  • 1 kg. faina (eu prefer sa combin: 600gr. faina Manitoba + 400 gr. faina alba de paine)
  • 200gr. zahar pudra
  • 200gr. unt topit
  • 8 galbenusuri
  • 2 esente de vanilie
  • coaja rasa de lamaie si portocale
  • 2 lingurite sare fina
Ingrediente umplutura de nuca:
  • miez de nuca - cam 300gr.
  • cacao - 1 lingurita
  • zahar pudra - 120gr
  • scortisoara pulbere - 1 lingurita rasa
  • nucsoara pulbere - 1/4 lingurita rasa
  • ghimbir pulbere - 1/2 lingurita rasa
Mod-de-preparare: acest tip de cozonac, se prepara manual: aluatul nu se framanta ci doar se amesteca ptr o buna omogenizare, urmat de o dospire lunga (12 ore) la temperaturi joase (in frigider). 
Este o reteta care mie imi convine tare mult, ptr ca nu-mi ocupa din timpul meu, iar rezultatul este fenomenal.  
1)intr-un mic bol - drojdia se dizolva in laptele caldut, si se lasa la activat = 15-20minute.
2) intr-un bol mare - se cerne faina, se adauga solutia de drojdie, galbenusurile, zaharul pudra si se amesteca ptr omogenizare. 
3) acum, se incorporeaza untul, si mirodeniile iar la urma sarea.
4) se formeaza bila - care se lasa la dospit = 1ora (la temperatura camerei, intr-un bol uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara si prosop). Acum aluatul incepe ,,sa creasca'' si va continua inca cateva ore bune.
5) vasul cu aluat (asa acoperit cum e) - se introduce in frigider, ptr 12 ore (in acest interval de timp, aluatul continua sa dospeasca lent concomitent cu dezvoltarea retelei de gluten care va sustine ,,cresterea'' in timpul coacerii; Natura ,,lucreaza ptr noi'', iar noua nu ne ramane decat sa asteptam 12 ore. Eu prefer sa prepar aluatul seara, il pun la frigider, iar a 2-a zi dimineata continui...
6) dupa cele 12 ore (adica a 2-a zi), se scoate vasul cu aluat din frigider, se pune pe masa de lucru, si se lasa asa cam 1/2 ora (ptr ca este rece, si e greu de manevrat asa); 
7) Ptr forme mari, se imparte aluatul in 1/2, corespunzator celor 2 viitori cozonaci.
Daca formele sunt ceva mai mici (eu chiar am improvizat din forme ptr tarte, am adaugat prin capsare hartie de copt, si le-am inaltat, ca sa pot pune in interior 500gr. aluat).
Acuma, fiecare isi cunoaste formele din dotare, si stie ce capacitate au.
8) fiecare bucata, se intinde in foaie de circa 1 cm grosime (de preferat cu mainile, pe masa de lucru unsa cu ulei si fara sucitor, ptr a nu sparge bulele de aer), se umplu, se ruleaza si se aseaza in forme, si se acopera cu prosop.
9) dospire = 1 ora (pana se dubleaza in volum)
10) coacere = circa 40 minute, in cuptorul preincalzit la 160 grade Celsius.
Nu uitati si de testul cu scobitoarea.
11) Se scot din cuptor, si se lasa asa in forme pana la racire (ptr ca sunt extrem de pufosi, si nu trebuiesc deranjati cat sunt calzi).
Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu