miercuri, 23 mai 2018

Fasole facaluita - in stil arabesc




Acest fel de mancare, il prepar ochiometric si dupa gust, asa ca cantitatile vor fi orientative.
Fiecare prepara dupa gustul sau, asa ca gustati mereu !!!
Ingrediente:
  • fasole alba boabe uscate - 1 cana (de ceai)
  • naut boabe uscate - 1 cana (in lipsa poate fi inlocuit cu fasole alba boabe)
  • bicarbonat de sodiu - 1 varf de cutit (ajuta nautul si fasolea sa fiarba mai repede)
  • ulei de masline - cam 10 linguri
  • tahini (sos din seminte de susan) - 4-5 linguri
  • usturoi - 1 capatana
  • sare
  • piper rasnit
  • sucul de la 1 lamaie
  • tarhon frunze (combate flatulenta / gazele provocate de fasole)
Ingrediente ptr. sosul de deasupra:
  • cateva cepe
  • ulei - cateva linguri
  • rosii sau suc de rosii
  • bulion din gogosari - 1-2 linguri
  • sare
  • piper
  • seminte de mustar
  • boia iute
  • turmeric
  • ardei iute
  • frunze de tarhon, sau patrunjel ori marar
 Mod-de-preparare:
1) nautul si fasolea - se clatesc bine, si se lasa la hidratat in apa rece de la robinet (peste noapte). Aceasta hidratare, ajuta boabele sa fiarba mai repede, si sa devina mai digerabile. Ele contin niste enzime care sunt inactive in boabele uscate. Daca boabele se fierb fara inmuiere, ele nu reusesc sa fie activate, iar asta duce la indigestie si balonare.
2) a 2-a zi: se fierb boabele de fasole si naut, in apa cu un mic adaos de bicarbonat (bicarbonatul ajuta boabele sa fiarba mai repede)
3) boabele fierte - se scurg de apa de fierbere, se blenduiesc impreuna cu uleiul si sosul Tahini. La nevoie, se mai poate adauga cateva linguri din apa in care au fiert boabele.
4) se adauga mirodeniile (usturoi, piper, sucul de lamaie si frunzele de tarhon)
5) pasta obtinuta se monteaza pe un platou, iar deasupra se toarna din sosul preparat anterior

Mod-preparare sosul de rosii ptr fasolea facaluita:
1) intr-o tigaie, se caleste in ulei ceapa taiata fideluta, apoi se adauga pe rand toate celelalte ingrediente
2) cand sosul a scazut si este gata, se lasa la racorit.
3) dupa ce s-a racorit, se orneaza cu ajutorul unei linguri, suprafata pireului de fasole si tahini.
4) se poate presara verdeata deasupra (marar ori patunjel)
Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu