miercuri, 9 mai 2018

Placinte cu branza proaspata - in stil oriental (facuta in casa)















Este o placinta exceptional de pufoasa si gustoasa ,,in foi'', cu umplutura de branza proaspata, si fara oua.
Se prepara foarte usor si rapid, doar explicatiile par lungi. Odata incercata reteta, nu o veti abandona!
Sa ma contrazica careva!

Ingrediente ptr aluatul de 1 tava de aragaz (ptr. 3 foi):
  • lapte caldut 35-37 grade Celsius - 350gr.
  • apa calduta 35-37 C - 100gr.
  • drojdie uscata - 8,5 gr (ori 25 gr. drojdie proaspata)
  • zahar - 1/2 lingurita
  • sare fina - 1 lingurita si 1/2
  • faina - 600gr.
  • unt - 100gr.
  • ulei - 5linguri
Ptr. umplutura:
  • 500gr. branza proaspata 
  • ardei iute uscat - tocat marunt
  • putin piper
 Ptr. deasupra - de uns:
  • 1 galbenus 
  • 2-3  linguri lapte
Ptr presarat deasupra:
  • seminte de susan
  • sare grunjoasa
 Mod-de-preparare:
1)intr-un vas mic - se pune laptele caldut, apa, zaharul si drojdia. Se acopera vasul cu folie alimentara (pentru activare drojdie = 15-20 minute)
2) intr-un alt bol mai larg, se cerne faina si sarea. Se adauga si solutia de drojdie.
Se framanta aluatul ,,la mana'' ori robot (se framanta usor si manual), pana ce e totul bine incorporat. Nu se lasa la crescut , ci se lucreaza cu el in continuare. Aluatu necesita 1 singura dospire - direct in tava.
3) intr-un ibric, se pune uleiul si untul - la topit (sa fie doar usor topit, si caldut. Nu fierbinte ca va inhiba drojdia!!)
4) aluatul se imparte in 3 parti egale, corespunzator celor 3 foi. Fiecare bucata se va intinde in foaie, cat mai subtire posibil.
5) se incepe montarea placintei (pe masa de lucru):
- prima foaie = se unge cu mixul de unt si ulei. peste ea, se aseaza foaia nr. 2
- foaie nr. 2 = se unge cu mixul de unt si ulei, apoi se presara 1/2 din cantitatea de branza proaspata si se acopera cu foaia nr. 2 (adica ultima).
- ultima foaie - se unge cu mixul de unt si ulei, apoi se presara restul de branza .
- se impatureste : dreapta, stanga, sus si jos (pana la jumatate), si se obtine un dreptunghi sau patrat, depinde cum s-a facut impaturirea.
- se intoarce patratul de aluat invers, se intinde cu sucitorul pana se ajunge la dimensiunea tavii de aragaz.
- foaia obtinuta (groasa), se aseaza in tava captusita cu hartie de copt, se portioneaza dupa dorinta (patrate ori triunghiuri), se acopera cu folie alimentara si se lasa la dospit circa 1 ora.
- se unge cu mixul de galbenus si lapte, se presara seminte de susan si sare grunjoasa.
- coacere in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius, pana se rumeneste deasupra (circa 20 minute...depinde de cuptor).

Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu