marți, 29 septembrie 2015

TOFU - RETETA SIMPLA, cu ingrediente pe care deja le ai in bucatarie


 tofu - in apa de racire (imediat dupa preparare)

tofu - in apa de racire (imediat dupa preparare, si inca invelit in tifon)

  tofu - in apa de racire (imediat dupa preparare)




PRESA PTR TOFU (pretul cel mai mic existent pe piata este de 15 ron, si o puteti achizitiona  de pe:
http://www.tofu.secretul.ro/cumfacitofu.html (tot de aici am cumparat-o si eu!!)
Cantitatea maxima de soia ce poate fi folosita ptr prepararea unui cub de soia de marimea presei, este de 500 grame boabe de soia uscata.
Tot pe acest site, gasiti informatii numeroase privind prepararea lactatelor din soia (tofu, iaurt din soia, lapte din soia).
Procedeul de preparare este foarte simplu , daca stiti cateva ,,trucuri".
Reteta pe care o voi prezenta in continuare, este forma la care am ajuns dupa numeroase experimente si retete pe care le-am gasit pe net. Retete sunt foarte multe, insa nici una completa (cu secretele ei), si nu sunt bune toate (ca sa zic asa...).
In ultima instanta, m-am inspirat mai mult de la asiatici ( ptr ca sunt ,,number one'' la prepararea de tofu si dau retete ceva mai complete).
Ar mai fi si niste ,,mici secrete'' pe care le-am descoperit practic, si care va vor ajuta (asta daca nu cumva, vreti sa experimentati ca mine!)
Si acum ....
Ingrediente - ptr circa 600-700 gr. tofu:
  • coji - de la 3 oua 
  • otet de mere (natural) ori otet de orez - 150 grame
  • boabe de soia - uscata, nemodificata genetic - 500 grame
  • apa de robinet (eu am folosit de filtru) - 3 litri
1) PRIMA ETAPA - prepararea coagulantului:
 Se folosesc cojile de la 3 oua (eu am folosit ,,oua -de-casa'), bine spalate si oparite cateva secunde in apa clocotita; se rup bucatele, se aseaza intr-un borcan, si se toarna deasupra otetul de mere sau orez (cititi ingredientele de pe eticheta, ca sa va convingeti ca otetul de mere este unul  natural, si nu cu adaosuri de arome de mar!!; daca e natural ar trebui sa fie specificat: ,,obtinut prin fermentatia natuarala..bla, bla, bla...''). Se inchide capacul si se lasa la macerat  = 4 zile, intr-un loc intunecos (cum ar fi, debaraua).
Dupa cele 4 zile, se filtreaza prin servetel si se va folosi cam 130 grame de filtrat-coagulant.
Puteti prepara (anticipat)cantitati mai mari (de 4-5 ori), iar dupa filtrare lichidul se va pastra in frigider, intr-o sticla (de sticla , nu plastic!); astfel ca,  atunci cand aveti chef de tofu, coagulantul il aveti deja, nu mai trebuie sa asteptati 4 zile, ca sa-l preparati.
In tofu, aroma ori mirosul de otet de mere sunt imperceptibile, asa ca folositi-l cu incredere!

2) ETAPA 2 - inmuierea boabelor de soia
Gasiti (on-line), boabe de soia non-OMG (nemodificata genetic) la pachete de 500 grame.
Folositi un pachet: clatiti boabele de cateva ori, apoi acoperiti-le cu multa apa (eu nu masor, ca nu are rost; oricum apa aceasta se va arunca). Se lasa la inmuiat = 18- 24 ore (daca lasati 24 de ore, boabele vor fi si mai moi, si veti putea extrage mai mult lapte de soia).

3) ETAPA 3 - prepararea laptelui de soia:
Intr-o cratita mare, se pun cei 3 litri de apa la fiert. Intre timp, se arunca apa de inmuiere de la boabele de soia, se clatesc boabele  din nou de 2-3 ori si le lasa la scurs intr-o strecuratoare (veti observa ca boabele si-au marit mult volumul).
Cand apa a inceput sa clocoteasca, ne mutam cu cratita pe masa.
Rasturnam boabele in apa din cratita si cu mixerul vertical / de imersiune, mixam pana la zdrobirea totala a boabelor,  si obtinerea unui piure mai lichid.
Urmeaza filtrarea laptelui: intr-o alta cratita asezam o strecuratoare, iar in ea o bucata de tifon. Se rastoarna compozitia mixata; cea ce trece prin tifon ajungand in cratita de dedesubt este laptele de soia; ceea ce ramane in tifon, in termeni traditionali, se numeste OKARA; Tips! Okara nu se arunca, ea se poate folosi in ,,n- moduri'': in aluaturi (paine, chifle, gogosi, prajiturele...), ca adaos la sarmale, piftele, musacale, sosuri...sau ca ingrasamant ptr flori. Se poate pastra in frigider cateva zile, ori in congelator.
OK...avem si laptele de soia!

4) ETAPA 4 - PREPARAREA PROPRIU-ZISA  TOFU:
Laptele obtinut, se fierbe 10-15 minute, apoi se lasa la racorit.
Cand ajunge la temperatura de 73 C, se adauga solutia de coagulant (solutia se incalzeste pana aproape de fierbere, si se adauga in ,,fir subtire'' in lapte, se amesteca FOARTE  USOR SI PUTIN, se acopera cu un capac si se lasa la coagulat).
Timp necesar ptr coagulare = 15 minute, maxim.
TIPS!! Temperatura optima de coagulare ptr un bun tofu este = 70- 80 C. 
Eu obtin un tofu pe gustul meu la 73C.
Din experimentele mele
  • daca lucrati sub 70C, coagularea este greoaie ori deloc; 
  • daca depasiti 80 C, veti obtine un tofu cu o consistenta gumoasa; 
  • nu reincalziti amestecul de lapte de soia cu solutia de coagulant, ptr ca veti obtine un tofu extraordinar de amar, pe care sigur, nu-l ve-ti putea consuma!
  • nu folositi solutia de coagulant rece: nu se obtine coagularea laptelui, iar daca il reincalziti devine foarte amar.

5) ULTIMA ETAPA - SCURGEREA & PRESAREA TOFU:
 Intre timp, se pragateste presa ptr tofu : intr-o cratita se aseaza o strecuratoare, iar in ea presa de tofu (captusita cu tifon). 
TIPS!! 
nu turnati direct toata masa coagulata in presa (se va scurge mai greu, si pare ca nu incape); folositi pentru partea coagulata - alba, o lingura-de spuma ori o strecuratoare; asa va fi mai putin lichid care trebuie sa se scurga, si ,, incape'' tot; 
Se acopera cu tifonul ramas, se aseaza deasupra o greutate de circa 1 kg (pot fi 2 pachete de soia).
Timp de scurgere si presare = 25- 35 minute:
daca vreti o consistenta mai moale (soft- tofu) = 25 minute
daca doriti o consistenta medie  (medium - tofu) = 30 minute
daca il doriti cu o consistenta mai tare (hard - tofu) = 35 minute 

RACIREA TOFU, SCOATEREA TIFONULUI: tofu (asa impachetat cu tifon) se pune intr-un vas cu apa rece, care se va schimba de vreo 2-3 ori
TIPS!! 
  • manevrati cu grija ptr ca este cald si foarte fragil!
  • apa rece se foloseste ptr ,,intarirea'' tofu, scoaterea mai usoara a tifonului  si eliminarea gustului amarui.
PASTRAREA TOFU:
Dupa ce am schimbat 2-3 ape, il putem pune la pastrare (in frigider): alt vas cu apa rece (preferabil cu capac). Apa se va schimba zilnic, iar tofu se poate conserva astfel, circa 1 saptamana (dar nu apuca! ca o sa-l mancati!)

Pare complicat poate, dar daca urmariti pasii, va veti convinge ca este foarte simplu, iar urmatoarea preparare o veti realiza foarte usor si cu succes!
Sper sa va foloseasca informatiile mele practice! Spor la tofurit!!!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu