luni, 30 aprilie 2018

Baghete - in stil francez (fara framantare, rapide)






 La aceasta reteta nu e necesar utilizarea robotului, ptr ca aluatul nu se framanta.
Tehnica consta in: amestecul ingredientelor pana ce nu mai ramane faina neamestecata, apoi o serie de dospiri si plieri de aluat). 
Secretul unei bune reusite este: hidratarea mare a aluatului (minim 70% apa in cazul meu) si prezenta aburului in prima parte a coacerii.
Aluatul obtinut este foarte lipicios la inceput, dar dupa fiecare pliere, devine mai elastic, mai putin lipicios, aerat, pufos si foarte usor.

Ingrediente ptr. 4 baghete:

A) Ingrediente Starter:
  • 75 gr. faina alba (cu putere de crestere buna: Manitoba, Grania, etc)
  • 1 gr. drojdie uscata instant
  • 75 gr. apa calduta la 35-37 grade Celsius.
B) Ingrediente aluat:
  • faina alba - 513 gr. 
  • sare fina - 10gr.
  • drojdie uscata instant - 3gr.
  • zahar ori malt - 1 lingurita rasa
  • apa calduta 35-37 grade Celsius - 337gr.
  • Starterul preparat mai inainte
Mod-de-preparare:
1. PREPARARE STARTER: intr-un bol mic (gen cana mai mare) - se pun: drojdia uscata instant, faina si apa calduta. Se amesteca bine cu telul, sa nu ramana cocoloase. Se lasa la activat circa 15minute (cand are pe suprafata sa basicute)
2. PREPARARE ALUAT BAGHETA FRANTUZEASCA: intr-un bol mare, se cerne faina, se adauga sarea, drojdia instant (nedizolvata, asa granule cum este ea), zaharul ori maltul, apoi apa calduta si starterul.
Se amesteca toate, fara sa se framante, doar cat sa se incorporeze ingredientele.
Odihna = 30 minute (in aceasta faza, dospirea e foarte mica, abia perceptibila).
Acum urmeaza o serie de 4 shaping-uri (adica ,,plieri in 4''). Dupa fiecare pliere, aluatul dospeste 30 minute (in bol, acoperit cu folie alimentara si prosop).
Dupa aceste 4 plieri + 4 dospiri a cate 1/2 ora, aluatul este foarte crescut si extrem de pufos, aerat si usor.
Se pune aluatul pe masa de lucru, se imparte in 4 (ptr 4 baghete)
Se preformeaza baghetele: adica fiecare bucata se aplatizeaza usor cu degetele, se ruleaza usor si larg (nu se trange rulourile si nici nu se sigileaza, ci asa grosso-modo).  Prebaghetele - se aranjeaza pe masa presarata cu faina, se acopera cu prosop. Dospire = 30minute.
Acum, se formeaza baghetele: fiecare prebagheta, se aplatizeaza din nou, si se ruleaza, se alungesc prin rulare la dimensiunea dorita si cu capetele ascutite. Se aranjeaza in formele de baghete pudrate cu faina.
Dospire = alte 30 minute.
Cuptorul se incinge la 250-260 grade Celsius, iar in interior se pune si o canita cu apa fierbinte (va crea aburul necesar ptr expandarea baghetelor)
Cu 10 minute inainte de coacere, se dezvelesc baghetele (ca sa se zvante, sa formeze o pojghita, care se va putea cresta usor), se cresteaza, se spray-aza cu apa calduta, se presara seminte de susan si se pun la copt.
Timp de coacere = 6-8 minute (la 250-260 grade Celsius) cu canita de apa + alte 10 minute (fara canita de apa). Deci, timpul total de coacere = cam 20 minute.
Se scot din cuptor, se lasa la racorit pe un gratar (consistenta painii este inca in formare pana la racirea ei)

Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu