Ingrediente aluat paine ,,Tiger'':
- 450gr. faina de grau tip 650
- 20gr. malai
- 30 gr. fulgi de porumb rasniti
- 1 1/2 lingurita sare fina
- 7 gr. drojdie uscata instant ori 20 gr. drojdie proaspata
- 250gr. apa calduta (36 grade Celsius) ori zer de lapte
- 2 linguri iaurt
- 2 linguri de ulei caldut
- 60gr. faina de orez
- 3.5 gr. drojdie uscata ori 10 gr. drojdie proaspata
- 1 varf de cutit de zahar
- 65 gr. apa calduta
Mod preparare paine Tiger:
1. intr-un bol mare (cum ar fi cel de robot), se amesteca ingredientele uscate (faina de grau, malaiul, fulgii de porumb rasniti, drojdia uscata instant, sarea).
2. apa sau zerul si iautul se incalzesc usor pana la 35-36 grade Celsius.
3. se incorporeaza amestecul lichid in amestecul de faina (mixand la robot), apoi uleiul caldut.
4. se mixeaza circa 5 minute, pana cand aluatul se dezlipeste de pe bolul robotului.
5. se aduna aluatul ,,intr-o bila'' care se pune la dospit, intr-un vas uns cu ulei si acoperit cu folie alimentara si prosop de bucatarie.
Dospire I = 30-35 minute (pana se dubleaza volumul)
6. se rastoarna aluatul pe masa, se aplatizeaza usor pentru scoaterea aerului se aduna din nou aluatul intr-o bila (pentru reactivarea drojdiei). Dospire II = 15 minute.
7. se formeaza painicile: aluatul se aplatizeaza pe masa de lucru intr-o foaie dreptunghiulara de circa 1 deget grosime, si se ruleaza. Se aranjeaza painicile pe o tava tapetata cu hartie de coacere.
Dospire circa 1 ora (se face testul cu degetul: daca apasand usor cu degetul, aluatul revine partial si nu imediat, atunci e pregatit pentru copt).
8. se prepara pasta pentru crusta Tiger, cu 15 minute inainte de coacere.
9. Crestarea painicilor, si ungerea lor cu pasta Tiger. Introducere in cuptorul incalzit in prealabil la 230 grade Celsius si cu un recipient de apa fierbinte de circa 1 cana, timp de aproximativ. 1 ora (aceasta apa, va crea abur in interiorul cuptorului, pentru a impiedica uscarea exteriorului painicilor si favorizarea unei bune cresteri). Fara acest abur, coaja se va usca inainte de a creste suficient, iar painicile vor avea o crestere mult diminuata.
Dupa circa 15-20 minute, se poate scoate recipientul cu apa, si se continua coacerea pana la circa 1 ora (in total), dar se vor verifica painicile dupa circa 40 minute (coacerea depinde de fiecare cuptor in parte).
In timpul coacerii, painicile vor mai creste, iar coaja va crapa frumos.
10. se lasa la racorit pe un gratar, se taie la racire (ptr ca consistenta finala a painii e inca in formare, ea continuind pana la racirea ei).
Buon apetit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu