Este o paine foarte draga mie: cu miezul pufos, elastic. si nemaipomenit de gustoasa.
Faina integrala - este foarte slaba in gluten. Prin urmare, painea preparata doar cu aceasta faina, va creste putin, iar miezul va fi compact, non-elastic si cam sec.
Din acest motiv, e de preferat sa combinam aceasta faina integrala, cu o alta foarte bogata in gluten, ca sa obtinem o paine bine crescuta, cu miezul pufos si elastic. Eu prefer in acest caz, faina Manitoba (se gaseste de cumparat online, pretul cel mai mic este de 10lei/kg, si o gasiti in SHOP ITALIAN; vine din Italia,cu costul de transport de doar 15 lei).
Ingrediente ptr 1 paine (in tava de cozonac):
- faina integrala - 300gr.
- faina alba ,,strong'' (Manitoba, in cazul meu) - 200gr.
- sare fina - 10gr.
- seminte de chimion rasnite - 1 lingura
- drojdie uscata - 7gr.
- apa calduta la 38 grade C - 370gr.
- zahar - 1 lingurita
1. preparare maia = intr-un vas de ceramica mic, se combina: drojdia, zaharul si 1/2 de cana de apa calda la 38 grade C (din total). Se lasa sa se activeze 10-15minute.
2. prepararea propriu-zisa a painii: se combina cele 2 tipuri de faina, sarea si chimionul. Se incorporeaza solutia de drojdie si restul de apa calda la 38 grade C. Se obtine un aluat moale si lipicios, care nu se poate framanta pe masa de lucru. Se lasa la dospit, acoperit cu folie alimentara = 30 minute (creste foaret mult in acest timp, dar e tot moale si lipicios).
Prima impaturire (pe cat se poate): Se ,,aduc'' marginile aluatului (de jur-imprejur), catre centru. se acopera din nou. Dospire din nou = 30 minute (pana-si dubleaza volumul)
A 2-a impaturire: la fel. Dospire = 30 minute (pana-si dubleaza volumul)
Acum se pune aluatul pe masa de lucru presarata cu faina. Se intinde foaie groasa, in forma dreptunghiulara. Se face a 3-a impaturire: mai intai pe lung, apoi pe lat...si-i dam forma rotunda sau de rulou.
Se pune in tava de copt, tapetata cu hartie de copt. Se acopera, se lasa la dospit 1 ora.
Inainte de introducerea in cuptor, painea se poate cresta, se pot presara seminte , etc...
Coacere = 210 grade C, timp de 25minute, apoi se scaote din tava si se mai coaceasa doar in hartie, inca vreo 15 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu