duminică, 28 octombrie 2018

MALTUL - la ce foloseste si cum il poti prepara acasa



Maltul - este un ingredient folosit nu numai la fabricarea berii, ci si in panificatie.
Este ,,ingredientul secret'' al brutarilor folosit pentru apromova o crestere puternica, o textura extraordinara si o crusta maro.
Ce este de fapt, maltul diastatic?
Sunt boabe de grau sau orz, incoltite, uscate si mai apoi rasnite. Prin germinarea cerealelor, se activeaza enzimele din interiorul cerealelor (diastaza), care vor elibera zaharuri din faina / amidon, care va ajuta la cresterea drojdiei.

In ce cantitate se foloseste in aluat?
E nevoie de cantitati extrem de mici de malt, pentru a obtine rezultate bune, respectiv aproximativ 5 grame (adica 1 lingurita)/ paine, sau mai precis, 1% din greutatea totala a fainii. 

Cum se poate prepara acasa?
1. Pasul nr.1 - GERMINAREA CEREALELOR.
Boabele de grau sau orz integral (fara a fi sparte), se spalain cateva ape, se pun intr-un vas acoperite de apa pentru 1 noapte, maxim 24 ore. Apoi, se clatesc, cu apa fara a le deranja cu mana pentrua nu rupe germenii care deja incep sa iasa. Se lasa in vas acoperite cu tifon (poate fi un borcan), pentru 2 zile, la temperatura camerei si intuneric. In aceste 2 zile, se clatesc de 2 ori/zi: dinineata si seara, avand grija sa nu rupem germenii.



2. Pasul nr. 2 - USCAREA CEREALELOR INCOLTITE
Intr-o tava, se pune o coala de hartie de cuptor, iar boabele incoltite se rasfira pe coala. Uscarea poate dura cateva zile (dacaeste vara, le puteti usca la soare intr-o singura zi).





3. Pasul nr. 3 - RASNIREA GERMENILOR
Cine are mini-moara de bucatarie, e avantajat.Cine nu, le poate rasni cu ajutorul rasnitei de cafea, usor, cate putin, ptr a nu se incinge boabele. E nevoie de temperatura scazuta (sub 40C), altfel enzimele din germeni nu vor supravietui, se vor deteriora si vor fi inactive in aluat.




Valabilitatea maltului diastatic 
Pastrat in conditii corespunzatoare, adica la intuneric si uscat, are o valabilitate mare, respectiv...pana la 1 an.
Sa aveti spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu