vineri, 26 octombrie 2018

PRAJITURELE - in stil arabesc (Mamoul), cu umplutura de nuca




Este o prajitura traditionala arabeasca, preparata mai ales in timpul sarbatorile de iarna.
Are umplutura de nuca x curmale si mirodenii.
Ca agent de crestere, se poate folosi:drojdia uscata sau proaspata, fie praf de copt sau bicarbonat.
Desenul imprimat pe prajiturele, se pastreaza excelent atunci cand se foloseste praf de copt ori bicarbonat, si este mai estompat la folosirea de drojdie (ptr ca cresc ceva mai mult, iar desenul nu mai apare la fel de clar).
Aici, redau o reteta originala a unei familii de arabi:
Ingrediente aluat:
  • faina de grau dur (semola di grano duro) - 3 cani (de masurat, gradate)
  • ghee (unt clarifiat) sau unt normal - 1 cana
  • drojdie uscata instant - 1 lingurita 
  • zahar - 1lingurita
  • apa - 1/2 cana
  • mahleb (optional) - 1/2lingurita (este un ingredient arabesc cu gust de migdale; eu nu-l am, asa ca am folosit coaja rasa de lamaie; sau il puteti inlocui cu esenta de migdale)
Ptr. umplutura: 
  • 1 1/2 cana curmale taiate marunt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • 1/2 cana miez de nuca (prajit si taiat marunt, la cutit)
  • 2 lingurite zahar
  • 1/2 lingurita apa de roze (optional)
  • cam 1/2lingurita unt (ptr uns mainile, la modelat bilute)
Mod-de-preparare:
1. faina de grau se combina cu ghee-ul sau untul. Rezulta un amestec sfaramicios. De preferat, se va lasa pe masa din bucatarie (acoperit cu folie alimentara) pana a 2-a zi, ca sa se inmoaie.
2. a 2-a zi: se dizolva drojdia si zaharul in apa. Se lasa 15 minute, ptr activare (pana se formeaza o spuma deasupra) . Apoi, se adauga la amestecul inmuiat cu o zi inainte.


3. se incorporeaza si mahlebul sau coaja de lamaie sau esenta de migdale. Se acopera cu folie alimentara (casa nu se usuce), si ne ocupam de umplutura:
4. curmalele taiate marunt, se dau la robot, cu: scortisoara, nucsoara, zaharul si apa de roze. Se obtine o compozitie lipicioasa.
5. se scoate compozitia din robot, se adauga nucile taiate marunt (la cutit), amestecand cu o paleta din lemn.







4. se modeleaza bilute: mai mari (din compozitia de aluat) si mai mici (din compozitia de umplutura).


5. in mijlocul fiecarei biluta mai mari, se pune cate o biluta mai mica, se inchide, se roteste in palma pentru obtinerea unei bile, si aceasta se pune apoi in forma de modelat.




Eu am folosit o forma din silicon dur (de mentionat ca arabii, au o ustensila speciala pentru asa ceva, confectionata din lemn; pentru cei doritori, se gasesc de cumparat la preturi modice pe strazile din tarile arabe; In Ierusalem (ptr cei ce ajung acolo), pe ,,Drumul Crucii'' sunt destule. Sau puteti folosi un storcator de citrice (partea de con), si obtineti forma de braduti.
6. prajiturelele modelate (daca le faceti cu drojdie) - se lasa 3 ore la dospit (acoperite cu folie).


Daca le preparati fara drojdie, se pot coace imediat.
7. Coacerea - la 200C, timp de 20 minute (pana devin usor aurii).
Sa aveti spor!

Sursa de inspiratie:
https://www.youtube.com/watch?v=cm4iTtXrRgY

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu