joi, 3 martie 2016

CEL MAI BUN PATEU VEGETAL (din: linte, ciuperci si miez de nuca)









 Cautam de mult o reteta de pateu vegetal, dar incercarile anterioare m-au dezamagit.
Ptr ca un pateu vegetal, sa se apropie cat mai mult de cel din ficat, ingredientul principal este LINTEA. Doar, ca eu nu prea ,,ma omor'' dupa linte.
Reteta originala am preluat-o de pe YouTube o gasesti aici
Am modificat-o un pic, adaptand-o pe gustul meu, asa...a iesit o nebunie de pateu vegetal.
Daca il prepari doar din ciuperci, sau doar din linte, ori...altceva...are gustul ciupercilor, sau lintei...nu prea seamana cu un pateu.
O reteta combinata, cum e aceasta.....te satisface pe deplin.
Deci...
Ingrediente:
  • 12 ciuperci mari (proaspete sau consevate; daca sunt proaspete, pateul va iesi mai gustos)
  • 2-3 linguri ulei de masline
  • 3-4 linguri ulei de cocos (in locul untului din reteta originala)
  • 1 ceapa mare
  • 1 capatana de usturoi (reteta originala prevede 2 catei,...dar mi imi place usturoiul, ok?)
  • 1 cana de linte
  • 1 cana miez de nuca (in reteta originala, se pune nuci pecan)
  • 3-4 linguri suc de lamaie
  • 1 lingura sos natural de soia
  • rozmarin proaspat
  • cimbru
  • salvie
  • busuioc
  • patrunjel verde
  • 1 lingurita de zahar
  • 1/2 lingurita de ardei iute uscat, tocat
  • piper negru
  • cuisoare 
  • 1 lingura cogniac
  • 1 plic de gelatina (se hidrateaza in putina apa rece)
Preocedeu:
- ceapa, ciupercile si 1/2 capatana usturoi = se calesc (acoperit cu capac / inabusit dar fara sa ase adauge apa), pana scade sucul.
- lintea se fierbe separat si se lasa la racorit.
intr-un procesor de alimente ori blender, se pun: amestecul de ciuperci calite + lintea scursa bine, restul de 1/2 capatana usturoi, nucile inmuiate in apa (vreo 20 minute) si scurse bine + sucul de lamaie + sosul de soia + condimentele + cognac + zahar.
Se blenduiesc, pana se tranforma intr-o pasta fina. Gelatina hidratata - se pune un pic de bain-marie pana se lichefiaza, apoi se toarna peste pasta de pateu. Se mai blenduieste putin, se toarna intr-un vas, se da la rece cateva ore (ptr solidificare)

Pastrare la frigider = maxim 1 saptamana
Patrare in congelator = circa 2 luni (inchis ermetic)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu