Ingrediente:
apa rece - 1 cana (1/2 cana pentru inmuierea gelatinei, si 1/2 cana pentru sirop)
gelatina granule - 21gr.
zahar - 2cani (400gr.)
miere de albine - 1 cana (240gr)
sare marina - 1/4 lingurita
extract de vanilie - 2 lingurite
Procedeu: extraordinar de simplu, si rapid!
1) pregatirea tavii: se tapeteaza cu hartie cerata, peste care se presara un strat de zahar pudra (ptr a nu se lipi, si a se manevra usor ulterior)
2) inmuierea gelatinei: peste gelatina - se toarna 1/2 cana apa rece, si se lasa 15 minute sa se hidrateze.
3) prepararea siropului: zaharul, cealalta 1/2 cana de apa, mierea de albine si sarea = se fierb la foc mic, vreo 10 minute (cine are termometru, masoara temperatura siropului care trebuie sa ajunga la 115C, cine nu...ochiometric: ca la dulceata).
4) finalizarea: siropul fierbinte se toarna in fir subtire, peste gelatina inmuiata, in timp ce se blenduieste. In cateva minute, amestecul incepe sa se ingroase si sa se albeasca. Cand devine suficient de consistent si lipicios, e gata.
Se toarna in tava preparata, se niveleaza cu spatula de silicon umezita in putina apa (ca sa nu se lipeasca). Se presara zahar pudra. Se lasa la maturat = 12 ore (la temperatura camerei, nu frigider!), dupa care se poate portiona.
Tips: cutitul folosit pentru portionare, se va muia in zahar pudra (ca sa nu se lipeasca), ori puteti folosi ata dentara.
Optional: fiecare patrat de bezea, se poate tavali in: zahar pudra, nuca de cocos, cacao pulbere, nuci sau migdale tocate marunt (ca sa nu se lipeasca).
Se pot si colora (cu coloranti alimentari- ceea ce nu recomand, sau coloranti vegetali cum ar fi: sfecla - ptr culoare roza, pulbere de turmeric ori sofran - ptr culoare galbena, pulbere de ceai verde macha - ptr culoare verde, etc...)
Textura = spongioasa, moale, gust delicios!!! copii le adora!
Pastrare: loc uscat, intr-un recipient inchis ermetic (nu in frigider!)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu