Ingrediente:
lapte vegetal - 1 litru (1/2 lapte de cocos + 1/2 lapte de soia, migdale ori nuci); ori se poate folosi doar lapte de soia, desigur preparat in casa!
zahar (brun, ori alb) - 2/3 cana
sare - 1 varf de cutit
cacao pulbere - 1/2 cana
unt de cacao, ori cocos - 1 lingura
pulbere Ashwagandha - 1 varf de cutit
pulbere de Spirulina - 1 varf de cutit
pulbere de Chlorella - 1 varf de cutit
pulbere deceai verde (poate Matcha) - 1 varf de cutit
pulbere de Turmeric - 1 varf de cutit
pulbere de Matcha - 1 varf de cutit
pulbere de Maca - 1 varf de cutit
pulbere de Guarana - 1 varf de cutit
scortisoara - 1 varf de cutit
extract de vanilie - 1 lingura
xantan (de uz alimentar) - 1 lingurita rasa
stafide - 1 mana (daca nu tinem post, le putem inmuia 1/2 ora in cogniac, rom, visinata, etc)
Ptr topping: miez de nuca caramelizat
Mod-de-preparare:
Intr-o cratita se pun toate ingredientele (exceptand xantan-ul), apoi pe foc mic pana da in clocot.
Pentru o aroma delicata, pulberile se pot folosi sub forma de infuzie, in laptele retetei.
Se lasa la racorit (cine se grabeste, poate folosi baia de apa rece pentru accelerarea racirii). Cand compozitia s-a racit, se adauga ,,in ploaie'' pulberea de xantan, amestecand usor cu telul, si se lasa la hidratat vreo 1/2 ora. Apoi, se blenduieste si se lasa la maturat (in frigider), pana a doua zi cand se toarna compozitia, in masina de facut inghetata, si in 30 minute este gata. Se transfera compozitia intr-un recipient inchis ermetic (la congelator).
Cine nu detine o masina de facut inghetata, poate folosi congelatorul, dar va trebui sa amestece compozitia la fiecare 1/2 ora.
Proprietati:
Ashwagandha (numita si Ginseng Indian) = este o plante miraculoasa utilizata de mii de ani in medicina ayurvedica. Un rezumat, al efectelor sale asupra organismului:
-tonic, energizant, afrodisiac, imbunatateste potenta
- creste forta musculara si rezistenta la efort
- stimuleaza neurogeneza (adica formarea de noi celule cerebrale), creste performanta creierului; intareste sistemul nervos.
- utila in stress, anxietate (promoveaza relaxarea, si un somn de calitate), previne depresie si iritabilitatea
- regleaza tiroida cu probleme
- scade colesterolul si tensiunea arteriala
- efect antimicrobian si antiviral (utila in: raceala, gripa, infectii respiratorii)
- antiinflamatoare (reduce durerile reumatice, artrita)....si lista poate continua...
Maca pulbere -
- îmbunătățește libidoul și energia sexuală, stimulează virilitatea și fertilitatea
- regularizează secrețiile glandelor endocrine (hormonii)
- reduce simptomele și durerile menstruale
- întărește sistemul imunitar
- asigură o refacere rapidă după efort, înlătură perioadele de slăbiciune
- tratează anemia, osteoporoza, constipația, tuberculoza
- ajută la dezvoltarea masei musculare
- hidratează și regenerează pielea
- combate stresul, relaxează sistemul nervos
- asigură un somn odihnitor
- îmbunătățește concentrația și memoria
- previne apariția cancerului
Ceaiul verde Matcha -
- imbunatateste memoria si puterea de concentrare
- calmeaza mintea, reduce stress-ul si tensiunea nervoasa
- detoxifica eficient
- ajuta in regimuri de slabire (adica, stimuleaza metabolismul si lipoliza- adica ,,topirea grasimilor'', arderea caloriilor)
- reduce colesterolul si zaharul din sange
- previne imbatranirea
Si lista poate continua mult....
Surse:
www.4bio.ro
www.aroma-zone.com
Atasez link-ul unde se pot verifica ingredientele alimentare, respectiv E-urile (nu toate sunt rele, unele sunt chiar bune...verifica, ca sa te convingi!)
vezi ingrediente alimentare aici
Tips!
- folosirea laptelui de cocos: face inghetata cremoasa, fara ace de ghiata. Daca se foloseste doar lapte de soia, inghetata va fi mai putin cremoasa, dar nu cu mult, ptr ca laptele decocos contine mai multe grasimi comparativ cu laptele de soia.
- xantanul pulbere = stabilizeaza inghetata, eventualele adaosuri cum ar fi stafidele, raman suspendate in compozitie, reduce cantitatea de cristale de ghiata care se formeaza in timpul procesului de congelare, ajutand astfel la obtinerea unei inghetate cremoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu