joi, 27 septembrie 2018

CROISSANT - in stil turcesc (reteta economica, usoara si rapida)







Sunt adepta retetelor rapide si simple, ptr ca consider ca este inutil sa-mi complic viata degeaba daca se poate si altfel.
Deci, pentru amatorii de croissant, mai ales a celor care nu dispun de prea mult timp liber, o reteta turceasca uluitoare. Economica, rapida, usoara, practica si foarte gustoasa.
Nu este necesara folosirea robotului sau mixerului, aluatul e nepretentios si se poate face manual.
Timpul de dospire este unul final, de 1 ora adica a cornurilor deja formate (nu e necesar un alt timp de dopire). Cu toate acestea, cresc foarte frumos, sunt pufoase si aerate.
Dintr-o doza, se obtin 24 de cornuri si ceea ce este interesant la aceasta reteta, ca dupa formarea lor, putem opta si pentru coacerea in alt timp.
Eu prefer sa coc jumatate din ele (adica 1 tava), iar cealalta jumatate (adica cealalta tava) dupa ce o invelesc in folie alimentara (sau punga), introduc tava cu totul in congelator. Cand s-au congelat, ii scot din tava si-i introduc intr-o punga, iar punga din nou in congeltor. Fac manevra asta, pentru a nu-mi ocupa prea mult spatiu in congelator.
Astfel ca, atunci cand am chef de croissant proaspat, scot punga din congelator, ii asez intr-o tava tapetata cu hartie de copt, si astept sa se decongeleze.
Totodata, ele si dospesc. Cand consider ca au dospit suficient (asta in jur de 2 ore totale), ii ung cu galbenus de ou si putin lapte, si-i pun la copt.
Coacerea - se realizeaza in cuptorul preincalzit in prealabil, la 180C, pana se rumenesc.

Ingrediente pentru 24 croissant (adica 2 tavi de aragaz):
  • 1 cana lapte
  • 1 cana apa
  • 1 pachet drojdie uscata instant
  • 2 oua intregi + 1 galbenus pentru uns cornurile
  • 1 + 1/4 pachet unt (pentru uns foile)
  • 1 lingura cu varf zahar
  • 1/2 lingurita rasa sare fina
  • cam 5 cup faina (adica aproape 1 kg)
Mod-de-preparare:
1. intr-un bol se amesteca: laptele, apa (ambele caldute cam la 35C), drojdia, zaharul, ouale si treptat se incorporeaza faina. La urma se adauga sarea.
2. se obtine un aluat moale (asemanator cu cel de cozonac), care se imparte in 6 parti pe cat posibil egale.


3. fiecare bucata de aluat, se modeleaza rotund, in forma de mingie, apoi fiecare va deveni o foaie.


4. fiecare foaie se intinde cu sucitorul, se unge cu untul la temperatura camerei, dar aplicat cu o spatula ori cutit (nu direct cu mana)


5. se aseaza foile unse, una peste alta (ultima foaie, va fi neunsa)


6. se intinde totul intr-o foaie, cam de jumate cm, apoi se imparte in 4, si fiecare in 6 triunghiuri. Deci, se obtin in final 24 triunghiuri.
7. punem umplutura dorita pe fiecare triunghi (eu am folosit gem de caise - la unele, iar la altele - gemul de caise combinat cu miez de nuca, cacao, scortisoara, nucsoara si ghimbir)


8. rulam fiecare triunghi, obtinand croissantul iar acestea le aranjam in tava de aragaz tapetata cu hartie de copt, cu ceva distanta intre ele, pentru a nu se lipi dupa dospire si coacere.


9. se acopera tava cu cornuri, cu olie alimentara ori punga, si se lasa la dospit 1 ora.
10. se ung cu galbenus si lapte, si se pun la copt la 180C, pana se rumenesc.


Sa aveti spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu