Buna fetelor!
Pentru cele care iubesc branzeturile picante, aici un exemplu.
Este un cas facut in stil italienesc, care poate fi consumat fieimediat dupa preparare, fie maturat circa 1 luna, pentru un gust mai aromat.
Recomand a se folosi 10 litri de lapte, pentru un rezultat optim.
Ingrediente:
- lapte de vaca, crud - 10 litri
- iaurt - 1 cutie (adica 200gr.) sau cultura Lactoferm - 100gr.
- cheag lichid (natural, pe cat posibil) - 1/2 lingurita (adica 2,5ml) dizolvat in 1/4 cup apa
- mirodenii (piper verde, piper rosu, seminte de chimen)
- sare ptr saramura - 220 gr.
- apa ptr saramura - 1400gr
1. acidifiere lapte - in laptele crud si incalzit la 36-37C, se adauga iaurtul sau cultura Lactoferm dizolvate in prealabil in putin lapte. Se amesteca bine cu o spatula din lemn cu coada lunga.
Se acopera cu capac, si se asteapta 20-30minute.
2. coagulare lapte - se controleaza temperatura laptelui, care trebuie sa fie tot 36-37C. Daca s-a mai racit, se incalzeste din nou pana ajunge la 36-37C, pe foc mic, amestecand mereu. Cand laptele atinge 36-37C, se toarna solutia de cheag. Se amesteca bine, apoi se opreste brusc miscarea laptelui. Se pune capac, se asteapta circa 3 ore. Posibil si 4 ore (in functie de temperatura camerei). Cu cat se incheaga mai greu, cu atat branzica va fi mai buna. Nu trebuie fortata coagularea adaugand mai mult cheag!
3. taiere lapte inchegat - cu un cutit se taie in cuburi de circa 3cm. Se lasa in repaus cam 15-20minute, ca sa se scurga zerul. Practicam acum a doua taiere, folosind un tel, pana obtinem fulgi mai mici (cu cat fulgii sunt mai mici, cu atat branzica va fi mai tare). Faceti cum doriti! Mai lasam circa 15 minute in repaus, ca sa se mai scurga zer.
4. incalzire, uscare fulgi branzica - acum, se pune oala cu laptele acrit si taiat, pe foc mic pana se ajunge la temperatura de circa 39-40C.
5. scurgere si presare - cu o lingura de spuma (cu gauri), se aduna din masa de lapte inchegat si se pune in cosuletul captusit cu tifon sau o bucata de perdea - folosita doar in acest scop.
Acum e momentul cand putem adauga mirodeniile preferate (piper, ierburi, seminte chimen, etc), intre straturile de branzica. Ele vor fi ,,prajite'' fara ulei, intr-o tigaie, ptr a-si lasa aroma.
Apoi, punem la presat (putem folosi o sticla cu apa, peste un disc/ farfurie asezat deasupra branzei)
Sau, asa ceva improvizat:
6. ambientul umed si cald - intr-un recipient inalt (gen cazan, ori cutie din plastic cu capac), se pune un suport gen cosulet (ca in foto), turnam 2-3 cani de apa calda, punem cosuletul cu branzica (fara tifon, doar branzica in cosulet), apoi capac la recipient si lasam asa minim 8 ore, sau de seara pana dimineata.
7. sararea - se poate face uscat sau umed.
sararea uscata - se freaca casul du putina sare pe toate partile, sau
b) sarare umeda - cu ajutorul saramurei fierte si racita. Se tine in saramura cam 1 ora pe fiecare parte.
8. maturare - dupa scoaterea din saramura, se lasa 2-3 zile descoperita, la temperatura camerei sa se zvante. Apoi, se introduce intr-un recipient cu capac (gen cutie din plastic x capac) si se pastreaza in frigider circa 1 luna. In acest timp, zilnic se unge cu ulei pe cate o fata (cea de deasupra).
Cutia va fi inchisa in tot acest timp.
Daca avem rabdare 2 luni, deja se obtine consistenta de cascaval.
Daca nu o doriti maturata, acum ati ajuns in punctul cand oputeti consuma!
9. pastrare dupa maturare - tot in frigider (acoperita), pentru a o feri de uscare excesiva.
Sper sa va placa reteta, asa cum imi place mie. Buon apetito!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu