sâmbătă, 18 august 2018

TORT - ,,LAPTE DE PASARE'' (rapid, economic, fara coacere)




Buna fetelor!
Va prezint un dulce rapid si fara-coacere, care poate fi preparat in zilele calduroase, cand caldura este mare si nu mai avem chef sa ,,ne mai invartim'' pe langa cuptor.
Tortul cu pricina, se compune dintr-o baza din biscuti, o crema aerata - pufoasa din albusuri si o glazura fina de ciocolata.
Ingrediente - pentru baza:
  • biscuti - 300gr.
  • cafea lichida, racorita - 120gr. (cam 1 cescuta si jumate)
  • unt topit - 50gr. (adica 1/2 pachetel mic)
Ingrediente - crema aerata din albusuri:
  • 4 albusuri
  • un praf de sare
  • 100 gr. unt moale (la temperatura camerei)
  • 50 gr. lapte condensat
  • zahar - 260gr.
  • apa - 100gr.
  • pulbere de agar-agar (,,sora gelatinei'') - 8gr.
Ingrediente - glazura fina de ciocolata:
  • ciocolata amaruie - 70gr.
  • frisca lichida - 120gr.
De preferat : agar-agarul se pune la hidratat cu cateva ore inainte, sau de seara pana dimineata: in apa se dizolva zaharul apoi se adauga pulberea de agar-agar, amestecand sa nu ramana cocoloase. Acesta va fi siropul pe care-l vom folosi mai tarziu.

Preparare baza tort ,,Lapte de pasare'' - biscutii sfarmati fin (la robot), sau in lipsa pisati cu facaletul se amesteca cu cafeaua si untul topit. Se obtine o compozitie lipicioasa, gen ,,plastilina''.
O forma reglabila de tort, se unge cu ulei, se tapeteaza cu hartie de copt si se pune pe fund compozitia de biscuti, apasand initial cu mana, apoi cu un pahar pana se obtine o suprafata neteda. Se da la frigider pentru vreo jumate ora, adica pana ce preparam crema.


Preparare crema aerata din albusuri pentru tortul ,,Lapte de pasare'' - 
1.untul se mixeaza bine, pana-si modifica culoarea (se albeste), apoi incorporam laptele condensat mixand in continuare. Lasam deoparte.
2. siropul cu agar-agar se pune la foc mediu, pana atinge temperatura de 110C (masuram cu termometru).
3. albusurile se mixeaza bine cu sarea, apoi se toarna siropul fierbinte in fir,direct in albusuri (nu pe bol!), mixand intr-una la viteza mare. Albusurile in contact cu siropul fierbinte vor creste in volum si compozitia va fi stabila.
4. acum, incorporam si crema de unt, cate 1 lingura treptat.
5. turnam rapid peste baza de biscuiti, si nivelam la fel de rapid pentru ca agar-agar-ul are tendinta de a se intari rapid.


6. dam la frigider, din nou pentru vreo 2 ore, apoi turnam glazura de ciocolata, si punem din nou la frigider ptr alte 2 ore.

Preparare glazura fina de ciocolata: frisca lichida se incalzeste pana la punctul de fierbere, apoi turnam peste ciocolata. La inceput pare ca este mult lichid, dar va asigur ca ciocolata va absorbi tot.
Tips! daca doriti o glazura de ciocolata lucioasa, adaugati 1 lingura de sirop de glucoza in ciocolata, inainte de turnarea pe tort.
Daca nu aveti sirop de glucoza, el poate fi preparat foarte usor in casa. Reteta o gasiti pe blogul <Simona Callas>.
Sa aveti spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu