marți, 26 iunie 2018

Aluatul vechi, fermentat - ce este, cum se prepara, si cum il folosim




Se aseamana mult cu maiaua folosita pe vremuri de catre bunicii nostrii.
Ele adunau aluatul ramas pe fundul albiei, il uscau si-l pastrau asa uscat pana la urmatoarea coacere, cand il dizolvau in apa calduta si il adaugau la faina.
In zilele noastre, nu se mai foloseste uscarea ci depozitarea in frigider, si asta ptr a preveni suprafermentarea si supraacidifierea amestecului.
a) poate fi pastrat bine in frigider, circa 1 saptamana. Dupa stocarea in frigider, el continua sa mai fermenteze vreo 3-4 zile.
b) poate fi congelat cu succes: se fac portii mici de 100-200gr, iar la nevoie, se scoate o portie si se decongeleaza  la temperatura camerei, circa 3ore.

Daca coacem paine regulat: cel mai simplu este sa preparam o portie mai mare de aluat vechi.
Daca coacem paine mai rar (1-2 ori/ saptamana): putem pastra din aluatul de paine framantat si dospit, cam 200-250gr., intr-un recipient inchis etans si pastrat in frigider pana la urmatoarea coacere.

Ingrediente pentru aluatul vechi (pentru 3-4 paini):
  • faina alba  de paine (tip 650) - 500gr.
  • apa calduta 35-37C - 300gr.
  • drojdie de bere uscata - 3,5gr; sau proaspata -10gr (= 1 cubulet)
  • sare fina - 1 lingurita (are rol de conservant)
Mod-de-preparare:
1. intr-un bol se cerne faina, apoi se adauga sarea
2. in alt bol - se dizolva drojdia in apa calduta
3. se toarna solutia de drojdie in bolul cu faina.
4. se amesteca bine, ca sa nu ramana faina neincorporata. Nu se framanta!
5. Se acopera vasul cu folie alimentara, si se lasa pe blatul de bucatarie (la temperatura camerei), la fermentat = 10-12 ore (adica, de seara, pana dimineata). In acest interval de timp, el va creste foarte frumos in volum ( de 2-3 ori), va fi lipicios, vascos, si plin de bule. Apoi incepe sa-i scada volumul.
5. a 2-a zi dimineata, se plaseaza recipientul (inchis ermetic) cu acest aluat in frigider, si va fi folosit la nevoie.

PS. Painea preparata cu acest aluat vechi fermentat, are un gust diferit fata de painea obisnuita pe care o preparam in casa cu drojdie de bere. Se aseamana cu ,,painea Sourdough'', doar ca aceea e preparata cu maiaua ce necesita minim 1 saptamana de hrana constanta ptr a ramane activa.
Ptr incepatori, cei care inca nu stapanesc ori nu cunosc inca metoda painii Sourdough, este o metoda buna de a face o paine sanatoasa si foarte apropiata la gust de Sourdough.
Sa aveti spor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu