marți, 26 iunie 2018

Paine taraneasca - cu: cartofi (din aluat fementat, faina tip 650, faina integrala), coapta in cratita din fonta






O paine simpla, sanatoasa, pufoasa, cu coaja subtire,  aromata si satioasa, care se prepara usor si rapid.
  1. Timp de pregatire: 12-13 ore
  2. Timp dospire: cam 2 ore
  3. Coacere: circa 1 ora
Ingrediente pentru aluatul de paine:
  • aluat vechi, fermentat = 100gr.
  • faina pentru paine tip 650 = 200gr. + 200gr.
  • faina integrala de grau= 100gr.
  • fulgi de cartofi = 2 linguri
  • sare fina = 2 lingurite rase
  • drojdie de bere uscata = 2gr. + 2gr (sau proaspata 5gr.+ 5gr)
  • apa plata  = 200gr.(la temperatura camerei) + 100gr.(la 35-37C)
  • ulei = 2 linguri
Mod-de-preparare:
Prepararea acestei paini se incepe in seara dinaintea coacerii, cand trebuie pregatit prefermentul.
1.Acesta se compune din: 100gr. aluat vechi fermentat, 200gr. faina ptr paine tip 650, 200gr. apa si 2 gr. drojdie uscata (sau 5 proaspata). Se combina toate, incepand cu dizolvarea drojdiei in apa (la temperatura camerei). Se acopera vasul cu folie alimentara, si se lasa peste noapte, pe blatul de bucatarie.
2. A doua zi dimineata: se adauga restul ingredientelor: restul de faina ptr paine (adica 200gr.), faina integrala de grau, fulgii de cartofi, sarea fina, restul de drojdie uscata (2gr.) ori proaspata (5gr.), restul de apa (calduta la 35-37C). Cand toate sunt bine combinate, se adauga si uleiul. Se mixeaza circa 20 minute la robot, pana se desprinde aluatul de pe peretii vasului
3. Se pune aluatul pe masa de lucru, se impatureste ,,in 4'' asa:







Se aduna ,,in bila'', si se pune la dospit intr-un bol uns cu ulei, si acoperit cu folie, in loc caldut (cum ar fi in cuptorul stins, dar cu becul aprins si o canita de apa calda in interior ptr o atmosfera umeda care va spori dospirea. Timp de dospire = circa 30-40minute (pana-si dubleaza volumul).
4. Se reframanta aluatul iar, cateva miscari doar, se formeaza painea din nou, si se pune intr-un cosulet captusit cu un prosop din in (ca sa nu se lipeasca aluatul), cu partea neteda in jos, si ,,cusatura'' in sus.

                                                      (asa arata deja dupa dospire)

5. Se preincalzeste cuptorul la 230C, cu cratita din fonta x capac, in interior (cu cel putin 1/2 ora inainte de a coace painea.
6. Coacere paine: se rastoarna painea din cosuletul de dospire, in cratita de fonta (ajutandu-ne de o fasie de hartie de copt). Atentie la fierbinteala cratitei si capacului! manevrati cu manusi!
Se pulverizeaza suprafata painii, cu apa calduta, se cresteaza, se pune capacul si se introduce in cuptor la 230C.  Dupa vreo 30 minute, se scoate capacul, si se mai lasa la copt. inca 30 minute, circa.
Se face testul ,,ciocanitului'': se ciocaneste fundul painii, iar daca suna ,,a gol'', inseamna ca este coapta. In caz contrar, se reintroduce in cuptor, si se continua coacerea.
7. Cand este coapta, se scoate din cuptor, se pulverizeaza suprafata cu apa rece (ptr o coaja subtire)
8. Se lasa la racit pe gratar.
Buon apetito!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu