vineri, 1 iunie 2018

Turte - in stil arabesc (Pita), coapte in cuptor






Aceste turte, la copt se umfla ca niste gogosi uriase, interiorul devine ca un ,,buzunar'', ,,asteptand'' parca umplutura, fiecare cu preferintele lui.
Ingrediente pentru aluatul de turte:
  • drojdie uscata - 9 gr. sau drojdie proaspata - 25gr (adica 1 cub mic)
  • zahar - 1 lingurita rasa
  • apa calduta (35-37 grade Celsius0 - 300gr.
  • sare fina - 2 lingurite
  • faina alba - 500gr. (eu am folosit Grania)
  • ulei - 2 linguri
Pregatire = circa 40min.
Dospire = circa 1 ora si jumate
Coacere = circa 30 minute

Mod-de-preparare:
1)activarea drojdiei: intr-un mic bol, se pune drojdia, zaharul si putina apa. Se amesteca pentru omogenizare si topirea zaharului. Se lasa la activat = 15-20 minute (pana formeaza spuma deasupra).
2) combinare ingrediente: in bolul de la robot, se cerne faina cu sarea fina.  Apoi, se adauga apa calduta si solutia de drojdie activata. Se mixeaza circa 5 minute, pana cand aluatul nu se mai lipeste de bolul robotului, ori daca se framanta manual, pana ce nu se mai lipeste de maini si blatul de lucru.
3) dospire aluat - se aduna aluatul intr-o bila, si sepune intr-un vas uns cu ulei. Se acopera cu folie alimentara si prosop, si se lasa la dospit circa 35-40minute.
4) portionare aluat - aluatul crescut, se rastoarna pe blatul de lucru se portioneaza in 8 bucati egale.
Fiecarei bucati, i se da forma de bila, se acopera cu folie alimentara si prosop si se lasa la dospit = circa 15 minute.
5) pregatirea ptr coacere: fiecare bila, se intinde pe masa de lucru cu sucitorul in forma de disc subtire.
Tips: discul de aluat se roteste mereu in aceeasi directie, iar sucitorul se foloseste mereu in aceeasi directie (ptr a se obtine un interior gol uniform). Se pun discurile de aluat pe un prosop tapetat cu faina, la dospit (doar pana cand temperatura cuptorului ajunge la 220 grade Celsius), acoperite cu prosop.
6) cuptorul se preincalzeste la 220 Celsius. in acest interval scurt de timp, pite-le cresc foarte putin, urmand a seumfla in cuptor.
Tips: pite-le se vor coace cate 3-4 odata, dar puse direct pe gratarul cuptorului (fara tava ori hartie).
temperatura mare, face ca ele sa se umfle rapid.
Ca timp de coacere = imediat dupa ce s-au umflat, se mai lasa 2 minute (ptr o consistenta moale), si se mai lasa putin pana devin aurii deasupra (ptr cei ce le prefera crocante)
Dupa coacere, se pun pe gratar si se spray-aza imediat  cu apa (ca sa ramana moi).
Se consuma imediat.
Buon appetit!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu