Experimentul in cauza,este o paine cu coaja subtire si crocanta, iar miezul moale si aerat.
Se prepara usor: fara robot si fara framantare, manual cu impaturirile de rigoare.
Lucrul efectiv este foarte putin, dar timpii de asteptare sunt lungi.
Ingrediente ptr 3 paini:
Ingrediente ptr. pre-ferment:
- maia lichida activa (recent hranita) - 1 lingura
- apa (la temperatura camerei) - 100gr.
- faina strong (de paine) - 100gr.
Ingrediente ptr aluatul de paine taraneasca cu maia (fara framantare):
- pre-fermentul
- apa (la temperatura camerei) - 680 gr. + 50 gr
- faina de paine (strong) - 1kg.
- faina integrala de grau - 100gr.
- sare fina - 24gr.
1. Activare maia - inainte de folosire, maiaua se hraneste ptr a fi mai puternica. Ptr cei care inca nu cunosc: din borcanul cu maia veche, se preleveaza 50 gr care se vor pune in alt borcan curat. Se adauga aceeasi cantitate de apa si faina, adica 50gr. apa si 50gr. faina. Se acopera borcanul cu folie alimentara si se lasa la activat. se poate folosi dupa circa 6 ore. Aceasta etapa este obligatorie, ptr prepararea oricarei paini cu maia, doar cantitatile vor fi diferite in functie de reteta.
2. Preparare pre-ferment: se va face dupa 6 ore, de la activarea maialei.
Se combina maiaua, apa si faina amestecand bine, si se lasa in odihna circa 12 ore (de seara pana dimineata).
3. Autoliza: dureaza circa 30 min si consta in dizolvarea pre-fermentului in 680 gr.apa. Apoi, se incorporeaza si cele 2 tipuri de faina (alba strong, de paine si integrala de grau).
Se lasa in odihna = 30min.
4. Adaugare: sare si restul de 50gr. apa (acest rest de apa, are rolul de a dizolva sarea). Se framanta putin aluatul, cat sa incorporeze pe amandoua.
5. Fermentarea in vrac: dureaza cam 3 ore, si consta in plieri/ impaturiri ,,in 3'' ca aici, la fiecare jumate ora (cu mainile umezite in apa, ptr ca aluatul este foarte hidratat si un pic lipicios). Dupa ultima pliere, pauza 1/2 ora.
6. Pre-modelare si odihna: se presara putina faina pe suprafata aluatului, si se rastoarna pe masa de lucru. Se imparte in 3 bucati egale, si se vor da forma rotunda. se acopera cu prosop, si odihna = 30min.
7. Modelarea finala: fiecare bila, se impatureste din nou ,,in 3'', apoi i se reda forma rotunda (de bila), dupa care se aseaza in banneton sau cosulet captusit cu o panza infainata (ca sa nu se lipeasca aluatul de panza), cu cusatura in sus si partea bombata in jos.
8. Dospirea finala: acuma sunt 2 variante: coacerea in aceeasi zi, ori in ziua urmatoare.
a) daca dorim sa coacem painea in aceeasi zi: cosuletele cu aluat se introduc in cate o punga, care se va lega. Dospirea in acest mod va fi de 2-4 ore (se va face testul cu degetul ptr a verifica daca aluatul e pregatit ptr copt ori ba)
b) daca dorim sa coacem painea in ziua urmatoare: cosuletul cu aluat, va fi introdus intr-o punga si se lasa astfel la dospit 1 ora si jumate. apoi, se scoate din punga, si se transfera in frigider, neacoperit ptr minim 6 ore, si maxim 24 ore.
temperatura scazuta din frigider, va incetini dospirea.
9. Coacerea - in primele 15 minute, la 240 grade Celsius (cu canita de apa in interior, si fara ventilatie), apoi se coboara temperatura la 180 grade Celsius (cu ventilatie, daca e posibil), si se scoate canita de apa. Acum, nu mai este nevoie de abur, ci painea are nevoie sa se usuce.
10. Racirea painii - la scoaterea din cuptor, painea se aseaza pe un gratar (altfel, va avea miezul cleios)
Se poate consuma la circa 2 ore.
Painea cu maia - isi imbunatateste gustul zilnic, ea ramane proaspata mult timp datorita aciditatii.
Nu baloneaza, nu ingrasa, o pot consuma chiar si diabeticii (in cantitati moderate. A se consulta cu medicul!)
Buon appetit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu