joi, 28 iunie 2018

Cum prepar - Casul de vaca (cu: cheag natural)


Reteta este extrem de simpla, pasii putini, si reusita garantata daca se respecta niste conditii.
Ingrediente ptr 1 felie de cas de vaca:
  • lapte de vaca - 4 litri
  • cheag natural lichid - 1 lingurita
Ingrediente saramura:
  • zer de lapte (cel care s-a scurs de la cas) - 1,5  litri 
  • sare grunjoasa de muraturi (ptr cas, adica foarte putin sarat se foloseste 14-16% la cantitatea de zer sau apa) - 21gr.
Preparare: 
Se foloseste laptele crud, si doar putin incalzit (sa nu depaseasca 36-37C).


Desi unii afirma ca laptele trebuie fiert si apoi racit, va asigur ca daca se procedeaza asa, casul nu se incheaga. Ciobanii, pe la stana, tot asa il prepara: din lapte crud, abia muls cat este inca caldicel si nu il mai incalzesc.
1. intr-o oala mare (circa 5litri), se pune laptele pe foc, si se incalzeste (maxim 37C)
2. se toarna cheagul


3. se amesteca foarte putin (doar o tura), cu o lingura de lemn, se pune capac, si se infasoara intr-un prosop ori paturica (ca sa se mentina caldut pana coaguleaza).
Timp de coagulare (inchegare) = circa 1 ora.


4. Cu un cutit cu lama mare, se taie fasii (pe verticala si orizontala), si se obtin niste patratele (sau se poate folosi un tel). Se lasa in repaus = 15 minute (timp in care cele 2 faze se vor separa: branzica si zerul).


5. se pune la scurs, intr-o strecuratoare captusita cu tifon, apoi la presat.
Acuma depinde cat de tare isi doreste fiecare branzica: mi-e imi place mai moale, asa ca o tin veo 2-3 ore la presat.





6. punerea la saramura (saramura se prepara prin simpla adaugare a sarii in zerul obtinut in urma scurgerii casului). Si aici, fiecare tine casul in saramura cat doreste (eu il tin vreo 2-3 ore, in aceasta saramura slaba).
Se poate pastra asa in saramura, la frigider (nu am testat, daca rezista in saramura - la temperatura camerei).

Tips:
- cheagul pe care il folosesc, este 100% natural, de provenienta italiana: sub forma de pasta, ce contine sare. Il gasiti de cumparat online (vezi eticheta), ori daca aveti cunostinte printre cei ce detin animale. Acesta se dizolva in apa, in raport de 1:10, adica:
daca vreau sa-mi prepar circa 100gr. cheag lichid voi preleva din recipient 10gr. cheag pasta si-l voi combina cu 100 gr apa plata (nu de robinet!). Se amesteca bine ptr o dizolvare optima, apoi se filtreaza printr-o sita. Lichidul rezultat se pastreaza intr-o sticluta din sticla ambra (in frigider), si se va folosi la nevoie. restul cheagului sub forma de pasta, se pastreaza bine inchis, la frigider.
e valabil cativa ani, dar dupa circa 2 ani, puterea cheagului pasta incepe sa se reduca.
- cheagul comercializat prin farmaciile veterinare, este sintetic (desi utilizat de mai toti).
Fiecare procedeaza cum doreste.
Buon apetito!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu